GZT, Hayvan Hakları Yasası'nın röntgenini çekti: "Tanım değişecek, ceza gelecek!"
Bugün 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü! Hayvanlara ilişkin son dönemlerde dikkatleri daha da çeken hak mağduriyetleri gözleri Hayvan Hakları Yasası için TBMM'ye çevirmiş durumda. GZT, sürecin en kritik ismi TBMM Hayvan Haklarını Araştırma Komisyonu Başkanı Mustafa Yel ile görüştü ve sonuçlanmak üzere olan 34 maddelik rapordan ilk bilgileri edindi. Yel'e göre 'hayvan' tanımı değişecek ve 'kötü muamele' cezası artırılacak.
Her yıl kutlanan 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü, dünya genelinde ilgi görse de hayvanlara yönelik eziyet ve kötü muamele ne yazık ki bitmiyor.
TBMM Hayvan Haklarını Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel, 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla GZT'ye önemli açıklamalarda bulundu.
Araştırma komisyonu ne amaçlıyor?
Türkiye'de hayvan hakları ihlalleriyle ilgili araştırma komisyonunun 8 Mayıs'ta çalışmaya başladığını söyleyen Yel, "Ülkemizde zaman zaman vicdanları sızlatan görüntülerle karşı karşıya kaldığımızı biliyoruz." dedi.
"Bu durumun ortadan kaldırılabilmesi için var gücümüzle, bütün sivil toplum kuruluşları, devletin kamu, kurum ve kuruluş yetkilileri, üniversiteler, akademisyenlerimiz, belediyelerimiz ve merkezi otorite hep beraber bir araya gelerek çözüm aramaya gayret ediyoruz." ifadelerini kullanan Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel, çalışmalar sonucunda çok güzel fikirlerin ortaya çıktığını belirtti.
Hayvan haklarıyla ilgili mevcut bir yasa var mı?
2014'te çıkarılan mevcut bir yasanın varlığına işaret eden Yel yasa hakkında, "Gayet uygun ve çağdaş ama uygulanmasında birçok problem yaşanmış bugüne kadar." şeklinde konuştu.
Neler yapılmalı?
'Bunun ortadan kaldırılabilmesi için de neler yapılmalı? Neden harekete geçilmedi? Harekete geçmeyenler keyfi mi harekete geçmedi zorunlulukları mı vardı?' gibi soruların altının çizildiğine dikkati çeken Yel şöyle konuştu:
"Bunlarla ilgili de çözüm önerileri geliştirdik. Ülkemizle ilgili Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu Raporu'ndan sonra da çıkmasını beklediğimiz yeni bir hayvan hakları yasası var. Bu yasayla birlikte gerekli tüm adımlar atılacaktır.
Komisyonun önerileri neler?
Araştırma komisyonu olarak tespitleri yaptıktan sonra önerilerde bulunuyoruz. Özellikle isminden başlayarak yasada gördüğümüz eksikler ve aksaklıkların belirlendiği yaklaşık 33-34 maddelik raporumuz hazırlanmak üzere."
5199 sayılı yasa yeterli mi?
Hayvanları Koruma Yasası diye geçen 5199 sayılı yasanın Hayvan Hakları Yasası olmasını istediklerini dile getiren Milletvekili Yel, mevcut yasada mal ve eşya diye tanımlanan hayvanların canlı olarak tanımlanmasını istediklerini söyledi.
"Cezalar ertelenmesin"
"Hayvanlara yapılan kötü muamele ve işkence sonucunda kabahatler kanununa göre caydırıcı olmayan cezalar verilmekte." diyen Yel sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bunların da Türk Ceza Kanunu kapsamında cezalandırılması ve en az 2 yıl 1 ay olmak üzere cezanın da ertelenmemesi konusunda bir önerimiz var."
Belediyelerdeki barınaklar ne olacak?
TBMM Hayvan Haklarını Araştırma Komisyonu Başkanı Mustafa Yel, belediyelerdeki barınakların nitelik ve sayısal olarak yetersiz olduğunu ve ilgili tüm belediyelerin barınak yapmalarını, var olanların da şartlarının düzeltilmesini, barınaklarda herkesin değil sertifika sahibi olup eğitimden geçmiş olan elemanların çalıştırılmasını ve kamerayla izlenmesini özellikle istediklerini dile getirdi.
Daha fazla ödenek gündemde
Merkezi otoriteden aktarılacak daha çok ödenek ve belediyelerin emlak vergisi ve çevre temizlik vergisi gibi kendi öz kaynaklarından kesinti yapılarak hayvanlarla ilgili hak ihlallerinin ortadan kaldırılmasının önemine de değinen Yel, "Bu konunun geliştirilebilmesi için bir kaynak ayrılması istiyoruz. İlk planda böyle taleplerimiz var. Raporda bunun gibi pek çok konu bulunuyor" şeklinde konuştu.
Başkanı olduğum TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonunun 10. toplantısında;. Komisyonumuzun Taslak Raporu üzerinde görüşmeler yapıyoruz. pic.twitter.com/cMjio5ECT1
— Mustafa Yel (@MustafaYel59) October 2, 2019
Taslak rapor ne zaman hayata geçirilebilir?
Taslak raporu önümüzdeki hafta meclis başkanlığına sunacaklarına dikkati çeken Mustafa Yel, "Bunun hayata geçirilmesi için meclisten geçmesi gerekiyor. Biz bunu komisyon olarak kabul ediyoruz. Genel kurulun da kabul etmesi gerekiyor. Kanunlaşmasıyla ilgili kesin bir tarih vermek yanıltıcı olabilir fakat biz yıl sonuna kadar kanunlaşmasını arzuluyoruz. Bu konuda hem kamuoyu mutabakatı var hem mecliste grubu olan partilerin mutabakatı var. Kimsenin buna herhangi bir şekilde muhalefeti yok. O bakımdan çabuk çıkacağını düşündüğümüz bir kanun." diyerek sözlerini noktaladı.