GZT editörleri Nazgül ve Emin Rusya'da gözaltına alındı #FreeNazgulEmin
GZT editörleri Nazgul Kenzhetay ve Emin Karaçak çekim yaptıkları Rusya'da gözaltına alındı.
Dünyadaki Türk topluluklarının kültürlerini vlog haline getirmek isteyen Nazgul Kenzhetay ve Emin Karaçak ilk olarak Rusya'ya bağlı Yakutistan Cumhuriyeti'ne gitti.
GZT'de editörlük yapan ve Türkiye'de küçük Türk topluluklarının kültürel varlığı üzerine yüksek lisansına devam eden Kenzhetay ve yine GZT'de editörlük yapan Karaçak, Yakutistan ve Altay'daki halkın müzik, dans ve yemeklerine dair çekim yaptı.
Vlogları için materyal toplayan editörler, Rusya'ya bağlı Hakasya Cumhuriyeti'nde kaldıkları otelin önünde Rus terörle mücadele ekipleri tarafından gözaltına alındı.
Hakasya'da 16 Aralık Perşembe günü gerçekleşen olayda, Türk editörlerin eşyalarına el kondu, bütün verileri gizlice silindi ve kendilerine 'casusluk' suçlaması yöneltildi.
Karaçak ve Kenzhetay'a taleplerine rağmen avukat tayin edilmedi. Editörlerin kendi avukatlarına ulaşmasına da izin verilmedi. Rusça konuşmayan Karaçak'a Türkçesi iyi olmayan bir tercüman atandı ve editörlere baskı altında 'suçun kabulüne ilişkin' belgeler imzalatıldı.
Editörler Cuma günü 'formalite bir mahkeme' tarafından sınır dışı edilmek üzere Hakasya'nın başkenti Abakan'daki 'geri gönderme merkezine' sevk edildi ve ayrı hücrelere kondu. Editörlere, '10 gün gözaltı süresinin ardından' sınır dışı edilecekleri söylendi. Ancak Kenzhetay ve Karaçak'tan gelen bilgilere göre Rus makamları 10 günlük sürenin uzaması için süreci yavaşlatıyor.
İnsan hakları ihlalleri var
Türk editörlerin gözaltında bulundukları 'geri gönderme merkezinde' insan hakları ihlalleri yaşanıyor.
Karaçak ve Kenzhetay, kaldıkları hücrelerdeki ısıtmanın yeterli olmadığını, gece sıcaklığın -11'e kadar düşebildiği bölgede hücrelerdeki havalandırmanın açıldığını, sıcak su bulunmadığını ve günde iki kez hava almak için dışarı çıkabildiklerini ifade etti. Öte yandan kaldıkları hücreler 7/24 kamerayla izleniyor ve mahremiyetleri ihlal ediliyor.
Rusya'da yapılan haberlerde ise Kenzhetay ve Karaçak'ın 'Rus karşıtı propaganda yürüttüğü, casusluk yaptığı, Türklerin Rus hakimiyeti altında zor şartlarda yaşadığını göstermeye çalıştığı' gibi asılsız iftiralara yer veriliyor.
Ancak Türk gazetecilerin durumundan haberdar olan Hakasya'daki Türkler Kenzhetay ve Karaçak'a yiyecek ve içecek gibi ihtiyaçlarını getiriyor.
'Türki cumhuriyetlere girdikten sonra baskı arttı'
Daha önce çekim yaptıkları Yakutistan ve Altay'da gözaltına alınan Kenzhetay ve Karaçak para cezasına çarptırılarak serbest bırakılmıştı. Emin Karaçak Rusya içerisinde büyük sıkıntı çekmediklerini ancak Türki cumhuriyetlere girdikten sonra Rus güçlerinin baskılarını artırdığını ifade etti.