GZT Dosya: Brunson Günlükleri
Türkiye ile Amerika arasında sert rüzgarlar estiren 'casus' rahip Brunson dosyasını açıyoruz... ABD'li Rahip Brunson için 'serbest bırakılmalı' çağrısı yapan ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'ye yönelik yaptırım tehdidinin ardından ‘casus’ rahip Brunson’a ilişkin tüm detayları sizler için derledik. İşte Rahip Brunson’a ilişkin suçlamalardan Johnson mektubuna, Evangelist akıl Pence’den deşifre olan diğer ABD ajanlarına kadar tüm merak edilenler. ABD Kongresi önünden Bilal Kenasari'nin anlatımlarıyla işte Brunson Günlükleri...
Türk Amerikan ilişkilerinin son dönemde ki en önemli konu başlıklarından birisi hiç şüphesiz Amerikalı Papaz Andrew Craig Brunson. ABD Başkanı Donald Trump, ‘Türkiye’ye geniş yaptırımlar uygulanacak’ diyerek Türkiye’yi açık bir şekilde tehdit etti.
Bu tehdidin sebebi ise Türkiye’de ‘sıradan’ bir rahip olduğu iddia edilen Andrew Craig Brunson’ın tutuklu olması gösterildi.
- Peki, Türkiye ve ABD arasındaki iplerin gerilmesine sebep olacak, diplomatik bir krize start verecek kadar önemli bir isim mi Andrew Brunson?
Gizli tanıkların ses kayıtları
İzmir Cumhuriyet Savcılığı Brunson iddianesinde üç gizli tanık ifadesi yer alıyor. Gizli tanıklardan 'Serhat', Dua ve L.K.'nın ifadeleri Brunson'un davasının bilinenden çok daha karmaşık oluğunu gözler önüne seriyor.
Trump'ın 'Evangelist' aklı Pence
2016’da Trump’ın başkan adaylığını açıklaması sonrası Cumhuriyetçiler’in memnuniyetsizliği ortaya çıksa da Mike Pence’in başkan yardımcısı adayı olması bu durumu oldukça azalttı. Bunun nedeni Mike Pence’in Evangelist mezhebinin en sadık üyelerinden biri olmasından kaynaklanıyor. Daha önce İndiana Valisi olarak görev yapan Pence, çıkardığı bazı kanunlar nedeniyle ABD’de çokça eleştirilmişti.
Evangelistlerin Mike Pence üzerinden elde ettikleri güç Donald Trump’ın aldığı kararlarda o kadar etkili oluyor ki bu durum Pence’in ABD Başkanını parmağında oynattığı yorumlarının yapılmasına neden oluyor.
Trump'ı 2 yıldır tutamadığı söz sıkıştırdı
- 30 Haziran 2016’da Venezuela’da ABD vatandaşı Joshua Holt, silah depoladığı suçlamasıyla tutuklandı. Venezuela ile yaşanan gerilimli süreç ABD’nin seçim dönemine denk gelmişti. Aynı dönemde İran’da iki ABD vatandaşı da casusluk suçlamasıyla gözaltına alınmıştı. Krizi fırsata çevirmek isteyen Trump Twitter’dan “Ben Başkan olursam bunlar olmaz” yazarak seçim vaadinde bulundu. Seçim geldi geçti fakat tutukluların birçoğu serbest bırakılmadı. Bu durum ABD başkanının üzerindeki baskıyı arttırdı.
Trump tweeti & Johnson mektubu: Yarım asır sonra Türk-Amerikan ilişkilerinde aynı mesaj
ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'ye yönelik küstah yaptırım tehdidi akıllara Türkiye-ABD arasında sert rüzgarlar estiren 5 Haziran 1964 tarihinde ABD’nin 36. Başkanı Lydon B. Johnson’ın yolladığı mektubu getirdi.
Diplomatik estetikten eser olmayan o mektupta Türkiye’nin Kıbrıs’a müdahalede bulunmaması için sert ifadeler kullanılmıştı. Öyle ki mektubu daha sonra gören dönemin ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı George Ball dahi Johnson mektubuna dair “Hayatımda bu kadar gaddar bir diplomatik mesaj görmedim” ifadesini kullanmıştı.
Amerika'nın deşifre olmuş 8 ajanı
ABD'nin dünyada birçok ülkede ajanlık faaliyeti yürütüğü biliniyor ancak bazen bu ajanlar çalıştıkları ülkelerde hiç beklemedikleri şekilde deşifre olabiliyor.
İran'dan Rusya'ya İsrail'den Türkiye'ye kadar pek çok ülkede faaliyet gösteren ve hala hayatta olan ABD casuslarının birbirinden ilginç deşifre olma hikayeleri dikkati çekiyor.
ABD Kongresi önünden Bilal Kenasari'yle Türkiye-ABD ilişkilerini konuştuk
Tüm bu gelişmeleri ABD Kongresi önünden, Anadolu Ajansı'nın ABD muhabiri Bilal Kenasari ile değerlendirdik.