Güneş'e en çok yaklaşan uzay aracından ilk bulguları yayınlandı
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Ağustos 2018’de uzaya fırlattığı aracı Parker Solar Probe'den (güneş sondası) ilk bulgular geldi. Söz konusu bulgular, Güneş rüzgarının kaynağını ortaya çıkardı. Parker Solar Probe, Güneş'e 6 milyon kilometre kadar yaklaşarak yıldızın en yakınından geçen cisim olmayı da başardı.
NASA’nın Ağustos 2018’de fırlattığı Parker Solar Probe adlı uzay aracından ilk bulgular geldi. Söz konusu bulgular, Güneş rüzgarının kaynağını ortaya çıkardı. Buna göre, Güneş rüzgarı ve manyetik alanı, koronada bulunan ve sıcaklığı 1,1 milyon derece olan serin deliklerden kaynaklanıyor.
Güneş rüzgarları Dünya'ya nasıl fırlatılıyor?
- Güneş rüzgarları olarak bildiğimiz plazma dalgası, yıldızın üst atmosferinden yayılırken, manyetik alan boyunca hareket ediyor. Ancak bu manyetik alanın yönü hızla tersine dönüyor ve sonra yeniden bir önceki halini alıyor. Bilim insanları “zikzak” diye isimlendirdikleri bu fenomenin, Güneş rüzgarlarını Dünya’ya doğru fırlatabileceğini düşünüyor.
Göreve devam ediyor
Fırlatıldığı yıl “Güneş’e en çok yaklaşan yapay cisim” unvanını alan araç, "touch the Sun (Güneş’e dokun)” diye anılan görev kapsamında hareket ediyor.