Günde 1 kaşık bal yemek için 7 neden

Şifa kaynağı balın insan vücuduna olan 7 mucizevi faydası.
Şifa kaynağı balın insan vücuduna olan 7 mucizevi faydası.

Bal, Kur'an-ı kerim'de ayetlerde geçen, Hz. Peygamber'in yememiz için nasihat ettiği ve sevdiği bir yiyecektir. Her derde deva olan, içerisinde onlarca şifa barındıran mucizevi bir lezzettir. En doğal besin kaynaklarından olan bal, cilde, saça, sindirime, kilo vermeye, öksürüğe ve daha bir sürü sağlık problemine iyi geliyor.

Bu denli şifa dolu bir yiyeceği tüketmemiz sağlığımız açısından oldukça önemli. Düzenli olarak bal yemek, insan sağlığına sanılandan daha fazla fayda sağlıyor.

İşte gün içerisinde bir kaşık bal yememiz için 7 önemli neden...

Bal tüketmek, gün içerisinde ihtiyacımız olan enerji ihtiyacını karşılayacaktır.
Bal tüketmek, gün içerisinde ihtiyacımız olan enerji ihtiyacını karşılayacaktır.

1) Vücut enerjinizi artırır

Doğal yollarla daha dinç bir vücuda sahip olmak istiyorsanız bal yiyin ve bol kafein içeren kahve tüketiminizi azaltın. Her sabah bir kaşık bal yemek, size bir bardak kahve içmekten daha çok enerji sağlayacaktır.

Boğazda oluşan yaralara ve onun sebep olduğu öksürüğe de iyi gelir.

2) Boğaz ağrılarını azaltır ve öksürüğe karşı etkili olur

Birçok bilimsel bulguya göre boğaz ağrılarına en iyi gelen doğal tedavi; bal yemektir. Amerika'da çocuklar üzerinde yapılan bir araştırma; bal yemenin öksürük ilacı kadar etkili şekilde öksürüğü tedavi ettiğini göstermiştir. Boğazda bir kaşıntı, ağrı hissederseniz veya öksürmeye başlarsanız; bir çay kaşığı balı, bir çay kaşığı limon suyu ile ılık suya karıştırıp içerek doğal bir tedavi yöntemi uygulayın.

Sık sık hastalananların düzenli olarak tüketmesi tavsiye edilir.

3) Bağışıklığı güçlendirir

Arıların, bal yapım aşamasında içine eklediği glikoz oksidaz adlı enzim sayesinde balın içerisinde bulunan antioksidan seviyesi oldukça yükselir. Antioksidanlar da bağışıklık sistemini güçlendirir. Yapılan araştırmalarda, her gün bal tüketen kişilerin kanlarındaki mikroplarla savaşan antioksidan seviyelerinin yükseldiği gösterilmiştir.

Tokluk hissi yaratan bal, zayıflamak için ideal bir besin kaynağıdır.

4) Kilo vermeye yardımcı olur

Bir çay kaşığı bal 21 kaloridir. Günlük kalori dengenizi kurduktan sonra, balı rahatlıkla tüketebilirsiniz. Yapılan bilimsel araştırmalarda, balın dozunda tüketildiğinde doygunluk sağladığı görülmüştür. Uyumadan önce tüketilen bir çay kaşığı balın, vücuttaki hücreleri yenilediği ve tatlı krizlerini önlediği belirtilmiştir.

Rahat uykuya dalamayanlar için yatmadan bir kaşık yemeleri önerilir.

5) Rahat uyumanızı sağlar

Uyumakta zorlanıyorsanız, yatmadan önce bir çay kaşığı bal yemek uykuya dalmanıza yardımcı olabilir. Uykuda beyin çok enerji sarfeder ve vücut bu enerjiyi karaciğerinizdeki glikojen depolarından sağlar. Bal ise, glikojen depolarına ek olarak beyine uyuyabilmesi için daha çabuk enerji sağlayabilmektedir. Bilimsel araştırmalar, yatmadan önce bal tüketmenin beyne şeker kaynağı olduğunu ve gece boyunca beyin fonksiyonlarını artırarak daha kolay uyku getirdiğini belirtmiştir.

Vücutta oluşan kesiklerin ve yaraların hızlı bir şekilde kapanmasına yardımcı olur.
Vücutta oluşan kesiklerin ve yaraların hızlı bir şekilde kapanmasına yardımcı olur.

6) Yaraları hızla iyileştirir

Derinizde yavaş iyileşen bir kesik veya yara varsa, üstüne bal sürüp biraz bekletmeyi deneyin. Bal, anti-bakteriyel özelliğe sahiptir. Bu nedenle yaradaki acı ve oluşan şişkinliği de azaltır. Norveç'te yapılan bir araştırma, balın yaralar üzerinde bulunan birçok bakteriyi öldürme gücüne sahip olduğunu ve iyileşme süresini kısalttığını belirtmiştir.

Bal, içerisinde bulundurduğu anti-bakteriyel özellikler sayesinde ağızda oluşan kötü kokuları önler.

7)Nefesiniz temiz ve ferah tutar

Halitosis yani kötü kokan nefes, ağızda fazla bakterinin bulunması, diş sağlığında oluşan problemlerden veya fazla sarımsak ve soğan tüketmekten dolayı kaynaklanabilmektedir. Balda bulunan anti-bakteriyel özellikler, ağızdaki bakterileri öldürerek nefesinizin temiz kokmasına yardımcı olabilir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >