Göz damlası orucu bozar mı? İşte Diyanet açıklaması!
Mübarek Ramazan ayıyla birlikte tutulacak oruçların en doğru şekilde olabilmesi için orucu bozan şeyler her yıl en çok merak edilen konular arasında zirvede yer alıyor. Diyanet'in yayınlamış olduğu fetvalardan merak edilen konulara cevap aranıyor. Sıkça sorulan sorulardan biri de göz damlasının orucu bozup bozmayacağı... Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan gelen açıklamaya göre 'Göz damlası orucu bozar mı?' sorusunun cevabı ve Ramazan'a dair diğer merak edilen konular haberimizde detaylı olarak var.
Pandemi sebebiyle Mübarek Ramazan ayında önceki yıllarda yaşanan Ramazan telaşları bu yıl olmayacak. Koronavirüs savaşından galip gelebilmek için bir süre daha kalabalık iftar ve sahur sofralarından uzak kalacağız. Ancak her sene oruç ile ilgili kuşkuya düşülen şeyler oluyor. Oruç ile ilgili Diyanet'in yayınlamış olduğu fetvalar esas alınıyor. En çok merak edilen sorulardan biri ise 'Göz damlası orucu bozar mı?' Göz rahatsızlığı olup her gün damla kullanmak mecburiyeti olanlar bu soruyu sıklıkla sorguluyor. 'Göz damlasının oruca bir zararı olur mu?' 'Göze damla damlatmak orucu bozar mı?' soruları ise bu konu hakkında diğer aramalar arasında yer alıyor.
İşte Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan "Göz damlası orucu bozar mı?" sorusunun yanıtı!
Göz damlası orucu bozar mı?
Uzman göz doktorlarından alınan bilgilere göre, göze damlatılan ilaç miktar olarak çok az (1 mililitrenin 1/20’si olan 50 mikrolitre) olup bunun bir kısmı gözün kırpılmasıyla dışarıya atılmakta, bir kısmı gözde, göz ile burun boşluğunu birleştiren kanallarda ve mukozasında mesamat yolu ile emilerek vücuda alınmaktadır.
Damlanın yok denilebilecek kadar çok az bir kısmının, sindirim kanalına ulaşma ihtimali bulunmaktadır. Bu bilgiler değerlendirildiğinde, göz damlası orucu bozmaz.
Ramazan orucunu bozan şeyler nelerdir?
Ramazan orucunu bozup, yalnız kaza gerektiren şeyler:
1- Boğaza kar ve yağmur kaçması,
2- Astım spreyi kullanmak,
3- Zorla bozdurulmak,
4- Buruna sıvı ilaç koymak,
5- Burnuna kolonya çekmek, [Koklamak bozmaz.]
6- Mukimken oruca başlayıp, sefere çıkınca yiyip içmek,
7- Ud ağacının, amberle tütsülenip dumanının çekilmesi,
8- Başkasının içtiği sigara dumanını isteyerek çekmek,
9- Kulağın içine ilaç damlatmak, kulağı ilaçlı suyla yıkamak,
10- Derideki açık yaraya konan sıvı veya katı ilacın sindirim yoluna girmesi,
11- Vücuda ilaç şırınga etmek,
12- İsteyerek, zorlayarak ağız dolusu kusmak,
13- Dişi kanayanın ağzındaki kanı yutması veya tükürükle eşit miktarda karışık kanı yutması,
14- İmsak vaktinin bittiğini bilmeden yiyip içmek,
15- Güneş battı zannederek orucunu bozmak,
16- Dişlerin arasında kalan nohut kadar şeyi yutmak,
17- Buruna çekilen suyun ağızdan çıkması,
18- Abdest alırken boğaza su kaçması, [Hanbelî’de bozmaz.]
19- Kâğıt, taş, pamuk, ot, pişmemiş pirinç gibi ilaç ve gıda olmayan şeyi yutmak,
20- Makattan veya kadınların önden fitil kullanması,
21- Oruçlu olduğunu unutup yediğinde, orucu bozuldu sanarak, bilerek yemeye devam etmek,
22- İmsak vaktinden sonra niyet edenin, gün içinde orucunu kasten bozması,
23- Dil altına konan ilacı emmek,
Ramazan ne zaman başlayacak?
2021 Ramazan ayı, 13 Nisan tarihinde başlayacak. 12 Mayıs tarihinde de sona erecek.
2021 Ramazan bayramı ne zaman?
13 Mayıs Perşembe günü başlıyor.
15 Mayıs, Cumartesi günü bitiyor.
Ramazan ayı için yeni tedbir kararları
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açıklamalardan satır başları şu şekilde;
* Ramazan ayında ise hep birlikte biraz fedakarlık yapacağız. Bu mübarek ay boyunca ülke genelinde hafta sonları sokağa çıkma sınırlaması uygulayacağız.
* Sadece Ramazan ayı boyunca Türkiye genelinde lokanta ve kafe gibi işletmeler hizmetlerini paket servisle sınırlandıracak.
* Yine Ramazan ayı boyunca ülke genelinde toplu iftar ve sahur gibi etkinlikler gerçekleştirilemeyecektir. Bu uygulamadan etkilenecek lokanta ve kafe gibi işletmecilere mevcut desteklere ilave olarak bazı katkılar sağlayacağız.
* Nisan ve mayıs aylarında normalleşme ve ücretsiz izin uygulaması kapsamında sigorta primi desteğinden yararlanamayan lokanta ve kafe çalışanlarımızın da prim yüklerini üstlenecek, ayrıca bunlara kişi başı 1500 TL nakdi ödeme yapacağız.
* Vatandaşlarımızdan bayramla birlikte her alanda özgürlüğümüzü gönlümüzce yaşayacağımız bir Türkiye fotoğrafına kavuşmak için bu süreci dikkatle ve hassasiyetle değerlendirmeye davet ediyorum.
* Çok yüksek riskli grubu teşkil eden kırmızı kategorideki illerimizin sayısı maalesef nüfusumuzun yüzde seksenini teşkil eden 58 şehre ulaşmıştır.
* Elimizdeki veriler ve yaptığımız değerlendirmeler bütün bunlar ışığında şu hususları milletimizle bugün paylaşma kararı aldık.
* Türkiye’nin tamamında sokağa çıkma sınırlaması akşam 21.00 ve sabah 5.00 olarak haftanın her günü devam edecektir
* Kırmızı kategorideki illerde sadece pazar günü uygulanan hafta sonu sokağa çıkma sınırlaması, artık cumartesi ve pazar günü olarak sürecektir.
* Lokanta, restoran, kafe gibi işletmeler renk ayrımı olmaksızın tüm Türkiye’de %50 kapasite ve belirlenen diğer kurallara uygun şekilde çalışabilecektir.
* Kapanma saati sonrası ve sokağa çıkma günlerindeki paket servis hizmeti mevcut haliyle devam edecektir.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, koronavirüsü önlemleri kapsamında teravih namazlarının evde kılmanın uygun olacağına karar verdiklerini duyurdu.