Gösterilerin gölgesinde: Fransa'daki G7 Zirvesi'nde neler konuşulacak?
● Dünyanın büyük ekonomilerinden ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Japonya ve Kanada'nın katılımıyla Fransa'nın güneybatısındaki Biarritz'de gerçekleşecek olan G7 Zirvesi bugün başlıyor.
● 45'incisi düzenlenen G7 Zirvesi 26 Ağustos'a kadar sürecek. İngiltere'nin 'çiçeği burnunda' Başbakanı Boris Johnson'un ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesi merak edilen konuların başında geliyor. İkilinin iki ülke arasında 'serbest dolaşım' konusunu ele alması bekleniyor.
● 7 katılımcı devletin yanı sıra farklı ülkelerden temsilciler de zirveyi takip edecek. G7 Zirvesi'nin ana gündemini ticaret savaşları oluştururken, ekonomik eşitsizlik ve Almanya Şansölyesi Angela Merkel'in önerisiyle Amazon yağmur ormanlarındaki yangınlar da masaya yatırılacak.
Fransa'nın güneybatısındaki Biarritz kentinde düzenlenecek 45. G7 Zirvesi bugün başlıyor.
G7 hangi ülkelerden oluşuyor?
ABD, Fransa, Almanya, İngiltere, İtalya, Japonya ve Kanada'nın liderlerinin bir araya geleceği zirvenin ana teması eşitsizlikle mücadele olarak belirlendi. Zirvede güvenlik, iklim değişikliği, kadına şiddet ve cinsiyet eşitliği gibi konuların ele alınacağı belirtildi.
Liderlerin Ukrayna, Suriye, İran ve Brexit gibi konuları da görüşmesi bekleniyor.
Zirve, bu akşam Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un liderler onuruna vereceği akşam yemeğiyle başlayacak.
Zirvede hangi konular ele alınacak?
Liderler, zirvenin ikinci gününde "Uluslararası Ekonomi/Ticaret ve uluslarası güvenlik konusunda takvim oluşturma" ve "Eşitsizlikle mücadele" ve "G7'nin Afrika ile ortaklığı" konulu oturumlara katılacak.
Zirvenin üçüncü gününde ise "İklim, çeşitli canlılar ve okyanuslar" ve "Dijital dönüşüm" başlıklı oturumlar düzenlenecek.
Hangi liderler ikili görüşme yapacak?
Zirveye, Birleşmiş Milletler (BM), Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF), Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) yetkililerinin yanı sıra Güney Afrika, Burkina Faso, Mısır, Senegal, Ruanda, İspanya, Şili, Hindistan ve Avustralya'dan liderler de davet edildi.
Zirve pazartesi günü liderlerin düzenleyeceği basın toplantılarıyla sona erecek.
Yoğun güvenlik önlemleri alındı
Zirvede yoğun güvenlik önlemleri de aldı. Özellikle terör saldırısı ihtimaline karşı zirve boyunca 13 bin 200 polis ve jandarmanın yanı sıra 450 itfaiye eri görev yapacak.
Liderlerin kalacağı ve şehrin merkezinde bulunan Hotel du Palais'ye çıkan yollar trafiğe ve yaya geçişine kapatılacak. Otelin önündeki plaja deniz yoluyla dahil erişim engellenecek.
- Şehir merkezinde ise yalnızca izin alan sürücü ve yayalar dolaşabilecek.
Tren garı ve havalimanı kapatıldı
Zirve sırasında kentteki tren garı ve havalimanı kapalı olacak. Biarritz'de "drone"lar dahil hiçbir aracın uçuşuna izin verilmeyecek.
Gösterilerin gölgesinde 'G7'
Öte yandan, G7 karşıtı gruplar da kent çevresinde birçok gösteri düzenlemeye hazırlanıyor.
Biarritz'e yaklaşık 30 kilometre mesafede bulunan Hendaye'de yapılacak eyleme yaklaşık 20 bin kişinin katılması bekleniyor. İspanya'nın Fransa sınırındaki Irun şehrinde de gösteri düzenlenecek.
Hükümet, gösterilere izin vereceğini ancak eylemlerde şiddet olayları çıkması halinde müdahale edileceğini, sorumlu kişilerin de derhal gözaltına alınacağını duyurdu.
Öte yandan güvenlik önlemlerinin yanında adli önlemler de alındı. Buna göre 300 kişinin gözaltında tutulabileceği karakol, 70 avukat ve 17 savcının hazır bulundurulduğu belirtildi.
Amazon yangınları öncelikli konulardan biri
Brezilya'daki Amazon yağmur ormanlarında yaşanan rekor düzeydeki yangın ilk günün önemli konularından birisi olacak. Ayrıca liderlerin ilk günün akşam yemeğinde de bu konuyu ele alması bekleniyor.
Zirveye ev sahipliği yapan Fransa'nın Cumhurbaşkanı Emanuel Macron bu yangınlarla mücadelede "somut girişimler" ortaya konulabileceğini söyledi. Macron, G7 öncesi yaptığı açıklamalarda 'dünyanın akciğerleri' olarak anılan Amazonlardaki yangınların zirvenin öncelikle tartışılan konularından birisi olmasını istediğini belirtti. Aynı zamanda Almanya Şansölyesi Angela Merkel de Amazon ormanlarına dikkati çekerek konuşma çağrısında bulunmuştu.