Google, orman yangınlarını gerçek zamanlı olarak göstermeye başlıyor
Google Haritalar, Earth Engine sistemi sayesinde orman yangınlarını anlık takip etmeyi sağlıyor.
Bu sistemin özellikle afet koordinasyon ekiplerine fayda sağlayacağı tahmin ediliyor.
Şu anda ABD'de test edilen sistemin önümüzdeki süreçte diğer ülkelere de açılması bekleniyor.
Doğal afetleri geniş kitleye ulaştırma ve insanları bilinçlendirme amacıyla geliştirilen teknolojiler artmaya devam ediyor Bu noktada özellikle deprem konusunda çeşitli çalışmalar var. Son olarak Google, orman yangınlarını gerçek zamanlı olarak takip etmeyi sağlayan yeni bir sistemi duyurdu.
Doğrudan Google Haritalar'ın içine entegre edilen bu özellik, insanların orman yangınlarının nasıl ilerlediğini görmesini sağlıyor. Yani aslına bakılırsa yangınlarla alakalı çok daha kapsamlı bilgileri harita üzerinden göstermiş oluyor.
Veriler nasıl sağlanıyor?
Az önce bahsettiğimiz 'gerçek zamanlı' kısmı işin önemli bir bölümü. Zira insanlar bu verilerin tam olarak nereden sağlandığını merak ediyor.
Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi, dört GOES uydusunun sağladığı görüntüleri kullanılıyor. Tabii bu aşamadan sonra Google Earth Engine ile bir analiz süreci başlıyor.
Uydular aslında süreçte çeşitli sensörlervasıtasıyla duman ve bulutları da takip ediyor ve sonuca varıyor.
- Google Earth Engine nedir? Uydu görüntüleri kataloğu ve jeo uzamsal veri kümelerini gezegen ölçeğinde analiz eden sistem.
Bu teknolojinin amacı ne?
Yeni teknoloji kurtarma ekiplerine büyük fayda sağlayacak gibi görünüyor. Zira afet / koordinasyon ekiplerinin bu teknoloji yardımıyla orman yangınlarının başladığı bölgeyi bulması kolaylaşacak gibi görünüyor. En azından hedeflenen bu. Tahmin edebileceğiniz üzere ilk olarak ABD'de aktif edilen bu sistemin daha sonrasında diğer ülkelere de açılması bekleniyor.