Google, Huawei Mate 20 Pro'yu tekrardan test programına dahil etti
Huawei'nin, Google ile ilişkilerin daha kötüye gitmesi durumunda 'B planı' olarak mobil işletim sistemi çalışmalarını hızlandırdığı söyleniyor.
Çinli şirketin HongMeng olarak isimlendirdiği mobil işletim sistemiyle ilgili şimdilik bilinen çok az şey var.
Huawei kendi başına şaşırtıcı bir sistem geliştirse bile uygulama geliştiricilerin popüler uygulamaları kendi mobil uygulama mağazasına getirmeye ikna etmesi şart.
Ayrıca son olarak Google, Huawei Mate 20 Pro'yu yeniden test programına dahil edip web sayfasında yayınladı.
ABD Başkanı Donald Trump'ın 'Ulusal Acil Durum' ilan etmesi üzerine Google, Çinli akıllı telefon üreticisi Huawei ile iş ortaklığını askıya aldı.
Bundan böyle Huawei, Google'dan donanım, yazılım ve teknik tarafta hiçbir destek alamayacak. Yani aslında Google ve Android servislerinikullanamayacak.
Asıl merak edilen hususlardan biri ise şu anda Huawei tercih edenlerin durumu. Bu kişiler Google hizmetlerinden yararlanabilecek ama önümüzdeki dönemlerde hiçbir güncelleme alamayacak.
Karar 19 Ağustos'a ertelendi
Konuyla alakalı yeni bir açıklama yapan ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, kararın 19 Ağustos'a ertelendiğini duyurdu. Yani Huawei'ye bu tarihe kadar süre veriliyor. Ancak bu sürenin uzatılıp uzatılmayacağı ise şimdilik net değil.
Huawei hazırlıksız yakalanmış gibi gözükse de aslında arka planda yeni planlar dönüyor. Çünkü doğrudan şirket CEO'sunun yaptığı açıklamalar gayet rahat. Hatta ABD ile olan anlaşmazlık konusuna tamamen hazır olduklarını dile getiriyor.
Android ekosistemi olmadan Huaweitelefonları hiçbir anlam ifade etmiyor. Yani az önce de bahsettiğimiz gibi Gmail, YouTube, Google Haritalar ve Google Play gibi servislerin hiçbiri kullanılamıyor.
Çinli şirket, Google ürünlerinin yasaklanması konusunda akıllı telefonlar için B planı da yapıyor.
Son olarak, Huawei'nin Android'siz bir geleceğe hazırlanmak için kendi işletim sistemini geliştirdiği söyleniyor.Hatta şu ana kadar konuyla alakalı bazı detaylar ortaya çıkmış durumda.
Huawei'nin kendi geliştirdiği mobil işletim sisteminin HongMeng OS olarak adlandırıldığı biliniyor. Çin medyası haberlerine atıfta bulunan bir Çinli ulusal haber kuruluşu Global Times'ın bir tweet'inde de bu isimle geçiyor.
HongMeng OS, muhtemelen daha önce de birkaç kez karşımıza çıkan B planı işletim sistemi.
Hatta Mart 2019'da Alman haber sitesi Die Welt ile yapılan bir röportajda Huawei Tüketici Elektroniği Grubu CEO'su Richard Yu da B planı konusuna değinmişti.
Huawei'nin 2012'den bu yana HongMeng OS'u geliştirdiği söyleniyor. Bu tarih net olmasa da haber kaynakları tam olarak 7 yıldır mobil işletim sistemi üzerinde çalışıldığını doğruluyor.
Ayrıca Huawei kendi mobil işletim sistemini geliştiriyor olsun ya da olmasın başa çıkması gereken çok büyük bir engel var. Bu da uygulama mağazası.
Uygulama mağazası çok önemli
Huawei Yazılım Mühendisliği Başkanı Wang Chenglu, Eylül 2018'de Çin basınına yaptığı açıklamada bir işletim sisteminin geliştirmenin zor olmadığını; ekosistemin ve uygulama desteğinin Huawei yapımı bir mobil işletim sistemine en büyük engel olacağını söyledi.
Mobil platformlar, özellikle uygulamalar söz konusu olduğunda kesinlikle sağlıklı bir ekosisteme ihtiyaç duyar. Bunu Microsoft da Windows Phone ile fazlasıyla yaşadı. Bu nedenle uygulama geliştiriciler Windows Phone'lar için zaman ve para harcamak istemediler.
Bir diğer örnek de Samsung. Bundan 4 yıl önce Tizen mobil işletim sistemiyle şansını deneyen Güney Koreli şirket istediği başarıya ulaşamadı.
Huawei'nin mobil işletim sistemi Çin'de gerçekten iyi olabilir. Ama Google'ın Android yasağı Huawei telefonları başka ülkelerde önemli oranda etkileyeceğine kuşku yok.
Çinli akıllı telefon kullanıcıları, Google Play Store'da yer almayan tüm popüler uygulamaların üçüncü taraf versiyonlarını Android telefonlarda kullanmaya zaten alışıklar.
Bununla birlikte, Google Play'e Google uygulamalarına ve popüler uygulamalara erişimin bol olduğu yerlerde, tüketicilerin istedikleri uygulamalara erişimi olmayan Huawei telefonları benimsemeleri pek mümkün değil.
Google'ın destek vermemesi, Huawei'nin global akıllı telefon işi için büyük etki yaratabilir; ikinci veya üçüncü büyük akıllı telefon üreticisi olma durumu tehlikede.
Raporlar, Huawei telefonlarının hâlâ temel bir Android sürümünde çalışabileceğini ve Huawei'nin kendi EMUI arayüzüyle süsleyebileceğini gösteriyor. Yanmi aslında Google'ın yasaklamasın standart bir akıllı telefon kullanıcısı tarafından fark edilemez hale getirilebilir. Yine de Google'ın yeni özellikleri ve gelecekteki güncellemeleri sunamıyor oluşu çok kötü bir durum.
Ve Google ve Android'deki son gelişmelerin Huawei'nin merakla beklenen katlanabilir telefonu Mate X'i nasıl etkileyeceği henüz net değil.
Güncelleme: Google, Huawei Mate 20 Pro'yu yeniden Android Q beta programına dahil etti ve web sayfasında yayınladı.