Google Fotoğraflar, yapay zekânın iyileştirilmesi için kullanıcılardan yardım istiyor
Google Fotoğraflar, makine öğrenimini iyileştirmeye yardımcı olmak için kullanıcılardan yardım istiyor.
Bu sistemde kullanıcılar Android uygulaması üzerinden fotoğraflardaki nesneleri tanımlayıp ayrıntılı bilgiler paylaşabiliyor.
Amaç, Google'ın fotoğraflardaki nesneleri daha iyi algılamasını sağlayarak yapay zekâyı eğitmek.
Google, uzun bir süredir fotoğraflardaki nesnelerialgılayıp etiketleme yapıyor. Ancak bu sistemi daha ileri götürebilmek için olabildiğince fazlaveriye ihtiyaç duyuyor. İşte tam da bu yüzden Fotoğraflar uygulaması için yayınlanan yeni güncelleme, kullanıcıların yardımıyla nesneleri daha iyi tanımlamaya hazırlanıyor.
İşte bu nesneleri tanımlama işleminin makine öğrenimi tarafından algılanması aslında CAPTCHA'ların kullanıcılar tarafından etiketlemesinin yapılması gerekiyor.
CAPTCHA nedir? (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart) Carnegie Mellon School of Computer Science tarafından geliştirilen bir projedir. Projenin amacı bilgisayar ile insanların davranışlarının ayırt edilmesidir ve daha çok bu ayrımı yapmanın en zor olduğu web ortamında kullanılmaktadır. (Wikipedia)
Fotoğraftaki araba, ev, ağaç ya da diğer tüm nesnelerin tanımlanması için Androiduygulamasına eklenen yeni özellik kullanılabiliyor. Böylece aslında yapay zekâyı kullanıcıların eğittiğini söyleyebiliriz.
Google Fotoğraflar'da nesne etiketleme nasıl yapılır?
Şu anda uygulamanın yalnızca Androidversiyonunda yer alan bu özelliğin kullanılabilmesi için arama kutucuğuna tıklanıp alt kısımdaki 'Fotoğraflar'ı geliştirmeye yardımcı olun' düğmesi üzerinden gerçekleştirilebiliyor.
Bu noktada aslında kullanıcıların karşısına toplamda 4 seçenek çıkıyor. Bunlar arasında fotoğrafta görülenlerin tanımlanması, kolaj tercihlerinin belirlenmesi ya da etkinlik zamanlamasıyla ilgili önemli veriler paylaşılabiliyor.
Böylece az önce de bahsettiğimiz üzere milyonlarca kullanıcının fotoğraflardaki nesneleritanımlaması ve ayrıntıları paylaşmasıyla birlikte makine öğrenimi güçlenerek fotoğrafları tanımlamada bir üst aşamaya geçilmesini sağlıyor.