Gökbey’in test pilotları, ilk uçuşu anlattı: Herkes ağlıyordu
Yerli helikopter Gökbey’in test pilotları tarihi uçuşlarını anlattı. Arif Ateş, “6 Eylül’de sabah 06.00’da ilk uçuş için hepsi orada bekliyordu. O uçuşu yapıp döndüğümüzde gözyaşlarını tutamamışlardı. Herkes ağlıyordu” dedi. Gökhan Virlan da “6 Eylül’de yaptığımız kısa uçuş 25 yılda keyif aldığım en iyi uçuştu” dedi. Gökbey’in helikopterinin özelliklerini derledik.
Türkiye’nin yerli imkanlarla tasarlanarak üretilen özgün helikopteri Gökbey’in ilk test uçuşunun sevinç gözyaşlarıyla gerçekleştiği ortaya çıktı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün Savunma Sanayi Zirvesi’nde adını ‘Gökbey’ olarak duyurduğu Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) mühendislerince tasarlanarak üretilen Türkiye’nin özgün helikopteri T625’i ilk uçuran test pilotları Arif Ateş ve Gökhan Virlan, o anları Yeni Şafak’a anlattı.
“5 bin saat uçuştan sonra keyif aldığım en iyi uçuştu”
Deneysel Test Pilotu Gökhan Virlan, “İlk uçuşlar dünyada çok önemlidir. Bütün hava aracı üreticileri için ilk uçuşu yapmak çok önemlidir. Dünyada bunu yapan test pilotu da çok azdır. Herkese nasip olmaz. Türk mühendislerin tasarladığı ve ürettiği, özgün ve milli helikopteri ilk kez uçurma şansı bize nasip oldu. Bu gururu yaşadık. Her şeye değer. Kendi adıma 16 farklı helikopterle uçtum. 6 Eylül’de yaptığımız bu kısa ama çok önemli uçuş, benim 25 yıldan ve 5 bin saat uçuştan sonra keyif aldığım en iyi uçuştu. Çünkü arkasında büyük bir mühendis ordusu, çok ciddi bir yönetici desteği, her türlü kaynağın bize tahsis edilmesi vardı. Bu belki kısa bir uçuş olarak görünüyor ama anlamı çok daha büyük” diye konuştu.
“Gökbey, bizim tasarımını kendimizin yaptığı bir helikopter”
Arif Ateş, aynı zamanda Türkiye’nin millileştirdiği Atak helikopterin de test pilotu. Ateş, özgün helikopter deneyiminin her şeyin üzerinde bir gurur olduğunu şu sözlerle anlattı:
- “Atak helikopterini biz millileştirdik; ancak özgün helikopterimiz Gökbey, bizim tasarımını kendimizin yaptığı bir helikopter. Dolayısıyla bu çok farklı bir deneyim. Ve bunun ilk uçuşlarını da yapmak bize kısmet oldu.”
Gökbey helikopteri hakkındaki tüm detaylar
Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından yürütülen yerli helikopter 12 yolcu kapasiteli olacak.
Helikopterin, EASA (European Aviation Safety Authority) ve SHGM (Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü) tarafından sertifiye edilmesi ile ilgili çalışmalar program ile birlikte sürdürülüyor.
Arama kurtarma da dahil birçok farklı işte kullanılacak
Yerli helikopterin aviyonik sistemleri, gövde, rotor sistemi, iniş takımı gibi sistemlerinin tamamı TUSAŞ'ın imzasını taşıyor.
Helikopter, VIP, Kargo, Hava Ambulans, Arama Kurtarma, Kıyı Ötesi Taşıma gibi birçok görevde kullanılabilecek.
Özgün Helikopter Programı, 15 Haziran 2010 tarihinde toplanan Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) kararı ile başlatıldı. Program bütçesi ve takvimi 3 Ocak 2013 tarihli SSİK ile kararlaştırılırken ve 26 Eylül 2013 tarihinde SSM ile TUSAŞ arasında sözleşme imzalanmıştı.
- Teknik özellikler
- Uzunluk:15.87 metre
- Ana rotor çapı:13.20 metre
- Mürettebat: 2
- Yolcu:12
- Standart yakıt tankı:1020 kg
- Harici yakıt tankı: 280 kg
- Bagaj hacmi: 1.1 m3
- Azami seyir sürati: 306 km/saatte
- Menzil: 740 km/948 km(harici yakıt tankı kullanılması durumunda)
- Havada kalış: 3.8 saat