Gizli talimat: Biden Ukrayna savunmasını güçlendirirken Moskova'yı kızdırdı

Arşiv
Arşiv

Rusya'nın Harkiv'e yönelik saldırılarının ardından Biden yönetimi gizli bir talimat verdi: "Ukrayna'ya, ABD tarafından sağlanan silahlarla Rusya içinde sınırlı saldırı izni verilmesi." Karara Moskova'dan tepki gecikmedi. Kremlin Sözcüsü, ABD'yi provoke etmekle suçladı.

ABD'li yetkililer Başkan Joe Biden'ın ilk kez Ukrayna'ya sadece Harkiv cephesinde olmak üzere Rus toprakları içindeki askeri hedeflere karşı ABD silahları kullanımına gizlice izin vermişti.

Ukrayna'nın ikinci büyük şehrini daha iyi savunmasına yardımcı olacak bu karara Moskova'dan tepki gecikmedi.

Kremlin sözcüsü NATO'yu ve ABD'yi 'gerilimi yeni bir seviyeye yükseltmekle' suçladı.

Peskov, "Bu anlamsız savaşın sürmesi için Ukrayna'yı provoke etmek adına tüm yolları deniyorlar" dedi.

ABD: Rota değişebilir ancak 'Politikamız değişmedi'

Biden yönetimi geçtiğimiz günlerde bir kararın gizlice alındığını veya yakında alınacağını ima etti. Çarşamba günü, kısıtlamaların kaldırılmasını destekleyen Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Biden'ın rota değiştirebileceğini ve bu tür saldırılara izin verebileceğini açıkça ima eden ilk ABD'li yetkili oldu. ABD'nin Ukrayna'ya yönelik politikasının gerektiği gibi gelişeceğini söyledi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby ise daha sonra olası bir değişikliği göz ardı etmedi.

ABD'li yetkililerden biri, "Başkan, ekibine Ukrayna'nın Kharkiv'de karşı ateş amacıyla ABD silahlarını kullanabilmesini sağlama talimatı verdi, böylece Ukrayna, onları vuran veya vurmaya hazırlanan Rus güçlerine karşılık verebilir" dedi.

“Ordu Taktik Füze Sistemi’nin (ATACMS) kullanımının ya da Rusya içinde uzun menzilli saldırıların yasaklanmasına ilişkin politikamız değişmedi” diye ekledi.

Ukrayna'ya esnek savunma izni

Son birkaç gün içinde ABD, Ukrayna'nın Harkiv yakınlarındaki sınır saldırılarından kendini savunmasına esneklik sağlama kararı aldı. İkinci bir ABD yetkilisi, Ukrayna'nın Amerikan silahlarını kullanarak Rusya'dan gelen füzeleri düşürebileceğini, şehrin yakınındaki Rus birliklerine saldırabileceğini veya Ukrayna topraklarına bomba atan Rus bombardıman uçaklarını vurabileceğini belirtti. Ancak Ukrayna, bu silahları sivil altyapıyı hedef almak veya Rusya'nın derinlerindeki askeri hedefleri vurmak için kullanamayacak.

Ukrayna askerleri
Ukrayna askerleri

Biden'ın kararını Almanya takip etti

ABD'nin kararının ardından Almanya da yeşil ışık yaktı. Almanya'nın sağladığı silahlar; Rus birliklerine, topçularına ve savaş uçaklarına karşı kullanılabilecek.

Başbakan Olaf Scholz'un sözcüsü Steffen Hebestreit "uluslararası hukukta Kiev'in kendisini Rusya'nın içinden gelen saldırılara karşı savunma hakkı olduğunu söyledi.

Sözcü "Bunun için temin edilen silahları da kullanabilirler. Bunlara bizim sağladıklarımız da dahil" dedi.

İngiltere de silah kullanımının esnetilmesi fikrine açık olduğu sinyalini vermişti.

Bu gelişmelerin çatışmaları hızlandırabileceği yönünde yorumlar yapıldı.

İtalya tedirgin: 'Rus askeri üsleri vurmak gereksiz'

Bazı NATO ülkeleri bu gelişmeler karşısında tedirginliğini koruyor.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Rus askeri üslerini Batı silahları ile vurmanın gerekli olmadığını düşündüğünü söylemişti.

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, "İtalya'dan Ukrayna'ya gönderilen tüm silahlar Ukrayna içinde kullanılmalıdır" dedi.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >