Gizemli kazının perde arkasını ortaya çıktı
Mersin'in Tarsus ilçesinde, bir evin bahçesinde yapılan kazı çalışmasının ardındaki sır perdesi aralanmaya devam ediyor. Daha önce kazıyı yapan ekibin çalışırken giydikleri kıyafetler ve dinlendikleri oda görüntülenmişti.
Mersin'de herkesin merakla takip ettiği ama gizemini koruyan kazı çalışmasının perde arkası ortaya çıkıyor.
Tarsus İçesi 82 Evler Mahallesi’nde, MİT ve Özel Harekât polislerinin gözetiminde 1 yıldır çalışmalar devam ediyordu.
Geçtiğimiz haftalarda kazı çevresine çekilen brandalar sökülmüştü. Yetkililer ancak kazı alanına kimseyi almamıştı.
Kültür varlıklarının korunması için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, Tarsus’taki gizemli kazı ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan bilgi istemesi üzerine gönderilen notta bir yıllık kazının müze ile Emniyet’i karşı karşıya getirdiği ortaya çıktı. Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre kazının perde arkasıyla ilgili şu bilgiler paylaşıldı:
- “Tescilsiz eski metruk taşınmazda kaçak kazı yapıldığı ihbarının bildirilmesi üzerine Tarsus Müzesi Müdürlüğü uzmanlarınca alana gidilerek gerekli incelemeler yapılmıştır. Yapılan incelemelerde; tek katlı, betonarme bir bina içerisinde açılan çukurda -2.30m. derinliğe inildiği, bu seviyeden kuzeye ve güneye doğru iki farklı yönde galeri şeklinde kazı çalışmalarının devam ettiği, mimari olarak herhangi bir kültür varlığına rastlanmadığı tespit edilmiştir. İnceleme sonrasında hazırlanan müze uzman raporu, ilgili birimlere yasal işlemler yapılmak üzere iletilmiştir. Kaçak kazı alanında açılan kazı çukuru ve hafriyat toprağı içerisinde amorf durumda yoğun kültür varlığı ile karşılaşılması nedeniyle de tespit ve tescil işlemleri için konu Adana Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na iletilmiş, kurulun 22 Temmuz 2015 tarihli kararı ile söz konusu parselinde içerisinde yer aldığı parselleri ve çevresini kapsayan alan III. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilmiştir.
İstihbaratla koordineli kazı
Parselle ilgili olarak 15 Kasım 2016’da Tarsus Müzesi Müdürlüğü’ne gelen ‘alanda Özel Harekât polislerince sokak girişlerinin kapatıldığı’ ihbarı üzerine Tarsus İlçe Emniyet Müdürlüğü, Kaçakçılık Şubesi ile irtibata geçilmiştir. Yapılan görüşmelerde alanın III. Derece Arkeolojik Sit alanı olarak tescilli olduğu, kesinlikle izinsiz bir uygulamanın özellikle kazı faaliyetlerine yönelik çalışmanın yapılamayacağı bilgisi verilmiştir. Güvenlik görevlilerince yürütülmekte olan bir soruşturmaya yönelik inceleme yapıldığı, herhangi bir kazı çalışmasının yapılamayacağı ifade edilmiştir. Ancak söz konusu alanda incelemelerde bulunan istihbarat yetkilileriyle yapılan görüşmelerde kaçak kazılar ile açığa çıkan kültür varlıklarının mahiyetinin anlaşılabilmesi amacıyla kaçak kazı çukurlarının bulunduğu alanlarda Tarsus Müzesi Müdürlüğü başkanlığında, istihbarat yetkilileriyle koordineli olarak kazı çalışmalarının yapılmasına karar verilmiş olup 15 Aralık 2016 tarihli yazımızla gerekli izin verilmiştir.”
Envanterlik esere rastlanılmadı
- “Alandaki kazı çalışmalarında amorf durumda pişmiş toprak kandil parçası, çatı kiremiti, amphora parçaları vb. buluntulara ulaşılmış olup envanterlik nitelikte taşınır-taşınmaz kültür varlığına rastlanmamıştır. Daha önceki kaçak kazılar sonucu oluşan galeri tarzında boşluklarla karşılaşılmıştır. Amorf nitelikteki pişmiş toprak seramik parçaları müze emanet eser deposuna kaldırılmıştır. Alanda envanterlik nitelikte kültür varlığına rastlanmaması nedeniyle kazı 3 Kasım 2017’de sonlandırılarak can ve mal güvenliği açısından açılan çukurlar kapatılmıştır.”