Genç girişimci, 30 bin lira hibe desteğiyle istiridye mantarı üretiyor
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü mezunu 21 yaşındaki genç kız, Genç Çiftçi Projesi kapsamında aldığı 30 bin lira destekle kurduğu işletmede istiridye mantarı üretiyor. İşte genç girişimcinin merak uyandıran hikayesi…
Genç girişimci Ayşenur Sekman mantar üretimine nasıl başladığını anlattı. Ekonomik olarak ailesine destek olmak istediğini, bu nedenle ne yapabileceğini düşündüğünü belirten Sekman, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne gidip tarım sektöründe üretim yapabilmek için fikir alışverişinde bulunduğunu, burada mantar üretimi eğitimi olduğunu öğrendiğini belirtti.
3 bin ton civarında ürün elde ediyor
Eğitime katılarak kadın üreticilere sağlanan devlet desteklerinden yararlandığını dile getiren Sekman, istiridye mantarı üretimi yapabileceği bir işletme kurduğunu anlattı. Bir üretim döneminde üç defa ürün alabildiğine dikkati çeken Sekman, 3 ton civarında ürün elde ettiğini,
İstiridye mantarının kilogramını da 8-10 liradan sattığını belirten Sekman, İstiridye mantarı üretiminin bebek bakmak kadar titizlik gerektirdiğine işaret ederek şunları kaydetti:
“İstiridye mantarı, doğada yetişebilen ve yenilebilen mantar türlerinden biri. Yüzde 80-90 nemli ortamında yetişir. Kapalı depoda yapılan yetiştiricilikte havalandırma, verim açısından çok önemlidir. Üretim titizlik gerektiriyor. Her gün tesise 2 saatte bir gelip kontrol ediyorum. Sağlığa olan faydaları sayılmayacak kadar çok olan istiridye mantarı üretimini herkes evinde, köyünde uygun kapalı alanı olan bir yerde yapabilir.
Boş durmaktansa üretime katkı sağlamak istedim ve bunu başardım. Şimdi bir tesisim var ama bunu büyütmek, mantarı saklayabileceğim soğuk hava deposu ve ambalajlama tesisi kurmak istiyorum. Evde boş duran kadınlarımıza farklı alanlarda üretim yapmalarını tavsiye ediyorum. Çünkü üretmek güzel bir şey.”