Geleceğin Ustaları '5. Geleneksel Sanatlar Tasarım Yarışmasında' buluşuyor
Bu yıl beşincisi düzenlenen “Geleceğin Ustaları 5Geleneksel Sanatlar Tasarım Yarışması”, Zeytinburnu Belediyesi ve Albayrak Medya’nın işbirliğiyle düzenlenecek.
Dünya tarihine bakıldığında bütün büyük medeniyetlerin; hayatı, dünyayı kavrama biçimleri doğrultusunda insanlığa bir bakış açısı teklif ettiği görülür. Bu bakış açısı; sanattan, siyasete, mimariden, ticarete, eğitimden, hukuka her alanda kendisini göstermeye devam eder.
Roma Medeniyetini Çin'den, Hint'i Grek'ten, İslâm Medeniyetini Batı Medeniyetinden olumlu ve olumsuz yönleriyle ayıran da işte tam olarak bu bakış açısıdır.
Kendi medeniyetimize yabancılaştığımız uzun bir yüz yıldan sonra bugün İslâm Medeniyeti'nin dünyaya ne teklif ettiğini önce anlamak sonra anlatmak için yapmamız gereken ilk iş kendi sanatlarımızı tanımak ve onu yeniden üretmenin yolunu bulmaktır.
Geleceğin Ustaları "5. Geleneksel Sanatlar Tasarım Yarışmasında" buluşuyor
Bu yıl Albayrak Medya ve Zeytinburnu Belediyesi tarafından 5.'si düzenlenen “Geleceğin Ustaları 5. Geleneksel Sanatlar Tasarım Yarışması”, medeniyetimizi anlayacak, anlatacak ve “sadakat” kavramının anlamına uygun şekilde sürekliliğini sağlayacak ustaların yetişmesi umuduyla hayata geçiriliyor.
2017 yılında ana tema olarak belirlenen “sadakat” kavramı; hüsn-i hat, tezhip, minyatür, ebru, çini, cilt, kat'ı, kalem işi dallarında yurt içi ve yurt dışından yarışmaya ilgi gösterecek sanatkârların eserlerinde âdeta yeniden hayat buluyor.
Bu kapsamda; bu yıl 5.'si düzenlenecek olan Geleneksel Sanatlar Yarışması’nın başvuru kayıtları başladı. Ana temanın “Sadakat” olduğu yarışmada amaç Türkiye’de özellikle son 10 yılda geleneksel sanatlara karşı artan ilginin devamını sağlayıp sanata gönül veren insanları bir araya getirmek.
İslam sanatları olarak da bilinen hüsn-i hat, tezhip, minyatür, çini, ebru, kat’ı, cilt ve kalemişi alanında düzenlenen Geleneksel Sanatlar Yarışması’na son katılım tarihi 30 Aralık 2017. Hüsn-i Hat alanında yarışmaya katılan eserler 3 ayrı dalda (Sülüs,Celi Sülüs, Celi Talik ve Talik) değerlendirilerek ödüllendirilecektir.
03-13 Ocak 2018 tarihleri arasında seçici kurulun toplanacağı yarışmada, ödüller 15 Ocak Pazartesi günü açıklanacak. Detaylı bir elemenin ardından dereceye girmeye hak kazanan sanatkarların ödül töreni ise 24 Şubat'ta gerçekleştirilecek. Uluslararası katılıma açık olan yarışmayla geleneksel sanatlar adına düzenlenen yarışmaların sanat adına atılabilecek en iyi adımlar olduğunu düşünmekteyiz.
8 ayrı dalda ilk 3 dereceye giren ve teşvik ödülüne layık görülen isimlerin ödüllendirileceği yarışmada birinciye 12 bin TL, ikinciye 8 bin TL, üçüncüye 6 bin TL, teşvik ödülüne layık görülen ilk iki sanatçıya ise 2 bin TL para ödülü hediye edilecek.
Yarışmada dereceye giren sanatçılar ayrıca 24 Şubat - 2 Mart tarihleri arasında Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde eserlerini sergileme fırsatını da yakalayacak. Geleceğin Ustaları Geleneksel Sanatlar Tasarım Yarışması’na katılmak isteyen sanatçıların detaylı bilgi için “www.geleceginustalari.ist” adresini ziyaret etmeleri yeterli.