Fransa'da tartışmalı emeklilik reformu yürürlüğe girdi

Fransa
Fransa

Fransa'da aylarca süren ve milyonlarca kişinin katıldığı gösterilere yol açan emeklilik reformu yürürlüğe girdi.

Fransa'da tartışmalı emeklilik reformunun uygulanması için gerekli çok sayıda kararname yaz aylarında Resmi Gazete'de yayımlandı.

Ülkede aylarca süren ve milyonlarca kişinin katıldığı gösterilere yol açan emeklilik reformu yürürlüğe girdi.

Bugünden itibaren emeklilik yaşı 2030'a kadar her yıl 3 ay yükselecek ve kademeli olarak 62'den 64'e çıkacak. En düşük emeklilik maaşı ayda 1200 euro oldu.

Nijer'de yaşanan darbe sonrası savaş çıkar mı? Afrika'yı tümden değiştirecek bu gelişmeye Fransa'nın bir karşılık vermesi bekleniyor. Bu karşılık nasıl olabilir? Savaş olur mu? , Ecowas kim ve neden önemli? Nijer'e kim neden savaş açıyor? Ecowas'ın Nijer'deki durumu ne? Fransa havadan mı vuracak? ABD ne diyor? Cezayir hava sahasını neden açmadı? Cunta yönetimi Rusya'dan yardım ister mi? Wagner ne yapar? Çin'in duruşu ne? Savaş olursa büyük göç dalgası olur mu? Nijer'de son durum dikkate alındığında savaş çıkar mı çıkmaz mı sorusunun net bir cevabı şimdilik olmasa da böyle bir savaşın kıtaya demokrasi, barış ve güvenli ortamdan ziyade daha fazla istikrarsızlık ve acıyı getireceği şimdiden görülebiliyor.Ancak yine de savaşın kaçınılmaz olduğu açısından değerlendirme yapmak gerekirse Nijer'deki darbeden sonra Afrika'da bir savaşın yaşanması olasılığı, birçok faktöre ve dinamiğe bağlı olarak seçenekler arasında yer alıyor. Afrika'da birçok parametreden sadece büyük çeşitlilik gösteren etnik grupları, farklı siyasi rejimleri, askeri ve ekonomik durumları, insan kaynağını ve jeopolitik ilişkileri dikkate alacak olursak onlarca farklı senaryo ortaya çıkabilir. Ancak bölgenin oldukça hareketli olduğu ve küçük bir kıvılcımın sadece bölge açısından değil kıtasal ve küresel riskleri de barındıran büyük sorunları beraberinde getireceği de bir gerçek. Mesela Nijer'in komşularından olan Cezayir'in Rusya ile özellikle enerji bağlamında iki nükleer reaktör inşa etme girişimi Rusya ile angajmanını artırmasına sebep oluyor. Bununla birlikte Cezayir'in Batı Komşusu Fas'ın da Batı ile yakın ilişkiler kurması ve Cezayir ile Fas'ın bir süredir gergin ilişkilere sahip olduğu da biliniyor. Bu süreç Kuzey Afrika bölgesinde zaten bir aktif gerilimi barındırıyor. Tüm bunlar birleştiğinde savaş çıkar mı sorusu da gündemde. Tüm bu soruların cevaplarını SETA Dış Politika Araştırmacısı Tunç Demirtaş anlattı.

Emeklilik maaşının tamamını alabilmek için 2027'de 43 yıl prim ödemiş olmak gerekecek.

21 yaşından önce çalışmaya başlayanlar veya engelli vatandaşlar, emekliliğe daha erken ayrılabilecek.

Emeklilik reformu

Fransa'da hükümetin, emeklilik yaşının 62'den 64'e çıkarılmasını içeren yasa tasarısını oylamadan Meclis'ten geçirme kararı üzerine, 16 Mart'ta kitlesel gösteriler başlamıştı.

Polis protestoculara sert müdahale ederken, ülkenin birçok yerinde şiddet olayları yaşanmıştı.

Ülke genelinde düzenlenen reform karşıtı protestolarda 1000'den fazla kişi gözaltına alınmıştı.

Muhalefet ve hükümetin, reformun anayasaya uygun olup olmadığının belirlenmesi için başvurduğu Anayasa Konseyi, yasa tasarısının emeklilik yaşını 64'e çıkaran maddesini onaylamış, 6 maddeyi ise tamamen veya kısmen reddetmişti.

Söz konusu tasarı, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından imzalanarak 15 Nisan'da Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >