Fransa genel seçimlerinde aşırı sağ iktidar yolunda mı?

Fransa genel seçimleri
Fransa genel seçimleri

Fransa'da pazar günü yapılan parlamento seçimlerinin ilk turunda aşırı sağcıların oluşturduğu ittifak, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ittifakına üstün geldi.

Fransa Ulusal Meclis seçimlerinin ilk turu pazar günü neticelendi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron liderliğindeki "Cumhuriyet İçin Hep Birlikte" adlı ittifak, seçim sonuçlarında büyük bir darbe aldı. Ülke genelinde seçimlere katılım oranı ise yüzde 65,5 olarak kaydedildi.

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Jordan Bardella'nın liderlik ettiği aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) Partisi, oyların yüzde 33,15'ini elde ederek ilk turda birinciliği yakaladı. Sol partilerin oluşturduğu ittifak olan Yeni Halk Cephesi ise yüzde 28 ile ikinci sırada yerini aldı.

Aşırı sağcı ittifakta kilit isimlerinden Marine Le Pen elde edilen galibiyetin ardından yaptığı açıklamada "Demokrasi dile geldi. Fransız halkı Ulusal Birlik'i ilk sıraya ulaşmasını sağladı ve neredeyse Macroncu bloku silip attı." ifadelerini kullandı. Henüz tam bir galibiyet elde edemedikleri hususuna işaret eden Le Pen, ikinci turun daha belirleyici olacağını belirtti.

Ulusal Birlik'in Paris'teki merkez binasında seçmenlere seslenen 28 yaşındaki Bardella ise 7 Temmuz'daki ikinci turun ülke tarihindeki en belirleyici seçim turlarından biri olacağını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Macron'un "Cumhuriyet İçin Hep Birlikte" ittifakı ise yüzde 20 oy alarak üçüncü sıraya yerleşti.

İlk turda Fransa Ulusal Meclisi'nde 577 sandalyeden 76'sı sahibini buldu. Böylece 76 sandalyenin 38'ini aşırı sağ, 32'sini sol ittifak, 2'sini Macron ittifakı ve kalan 3'ünün merkez sağdaki Cumhuriyetçiler ve diğer sağ partilerce alındığı duyuruldu. Kalan 501 sandalyenin kim tarafından doldurulacağı 7 Temmuz'da düzenlenecek ikinci turda belirlenecek.

Fransa Ulusal Meclisi'nde 577 sandalye bulunuyor. Meclis içerisinde mutlak çoğunluğu elde edebilmek için ise 289 sandalyeyi kazanmak gerekiyor.

Aşırı sağa karşı 'ittifak' çağrıları

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, nihai galibiyeti hedefleyen aşırı sağa karşı daha kapsamlı bir demokratik ittifak oluşturulması çağrısı yaparak "Ulusal Birlik'e karşı ikinci turda daha geniş, demokratik ve cumhuriyetçi bir ittifak oluşturmanın vakti geldi." ifadelerini kullandı.

Aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) lideri Jean-Luc Melenchon ise hiçbir yerde RN'nin kazanmasına müsaade etmeyeceklerini söylerek mutlak çoğunluğun ilk turda ikinci sıraya yerleşen Yeni Halk Cephesine (sol koalisyon) sağlanması gerektiğini belirtti.

Macron'un ittifakında yer alan Ufuklar Partisinin lideri Edouard Philippe de aşırı sağcı ittifak RN'ye karşı iş birliği çağrılarını destekleyeceklerini duyurdu.

Macron, aşırı sağcı RN'nin 9 Haziran'da yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde galibiyet ilan etmesinin ardından Meclis'i fethetmiş ve erken seçim çağrısında bulunmuştu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >