Fransa, Almanya ve İngiltere'den ortak Kaşıkçı açıklaması: Hiçbir gerekçe bu cinayeti haklı kılamaz
Suudi Arabistan Cemal Kaşıkçı'nın öldürüldüğünü itiraf etti ancak bu itiraf dünyayı ikna etmeye yetmedi. Dünyadan bu itirafa tepki yağarken, Fransa, Almanya ve İngiltere Dışişleri Bakanları ortak bir açıklama yaparak “Hiçbir gerekçe bu cinayeti haklı kılamaz. Kınıyoruz" ifadesini kullandı.
İngiltere, Fransa ve Almanya gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ölümü hakkında Suudi Arabistan'ı gerçekleri açıklamaya davet etti.
Fransa, Almanya ve İngiltere Dışişleri Bakanları, yaptıkları açıklamada basın özgürlüğü ve bu özgürlüğün savunulmasının kendi ülkeleri için bir öncelik olduğunu vurguladılar ve "Koşullar ne olursa olsun gazetecilerle ilgili tehdit, saldırı veya cinayetler kabul edilemez. Ailesi, yakınları ve arkadaşlarına en samimi başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz" ifadelerini kullandılar.
Suudi Arabistan'ın ön sonuçları içeren açıklamasını not aldıklarını ancak halen, ortaya konan varsayımların ötesinde, 2 Ekim'de tam olarak ne olduğunun açıklığa kavuşturulması ihtiyacının aciliyet içerdiğini dile getiren Dışişleri Bakanları söyle devam etti:
- "Açıklamaların güvenilir olması için kanıtlarla birlikte ortaya konması gerekir. Bu nedenle, gerçeği kapsamlı, şeffaf ve güvenilir bir şekilde ortaya koymak için daha fazla çabaya ihtiyaç duyulduğunu vurgulamak isteriz. Ne olduğuna ve aynı zamanda böyle olağan dışı bir olayın tekrar gerçekleşemeyeceğine dair güvenilir kanıtlara dayalı, ek açıklamalardan sonra nasıl hareket edeceğimize karar vereceğiz. Bu nedenle, sorumlulukların net bir şekilde ortaya konulup, faillerin gerçek bir yargılama bağlamında yanıt vermesine kadar soruşturmanın takip edilmesini talep ediyoruz. Bunun için Suudi yetkililerle yakın temas halinde kalacağımızı bildiririz. "
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise konuyla ilgili yeni bilgileri Salı günkü grup toplantısında açıklayacağını söyledi.
Erdoğan şunları kaydetti:
- “Biz ‘Kararlıyız, bunu meydana çıkaracağız’ dedik. Salı günü (yarın) grup toplantısında açıklayacağım. Burada adaleti arıyoruz. Tüm çıplaklığıyla ortaya çıkacak. 15 kişi niye geldi, 18 kişi niye tutuklandı. Bunlar tüm detaylarıyla açıklanmalı. Salı günü farklı bir şekilde anlatacağım. Detayına gireceğim. Dünya şu anda kimi nasıl konuşuyor hepsine bakacağız”
ABD Başkanı Donald Trump da Cumartesi günü mevcut açıklamanın kendisini tatmin etmediğini, yaptırım uygulamanın bir seçenek olduğunu; fakat silah satışını durdurmanın Suudi Arabistan'dan çok kendilerine zarar vereceğini söylemişti.
Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland açıklamanın tutarlılıktan uzak olduğunu söylerken Avustralya Başbakanı Scott Morrison da Suudi Arabistan'ın açıklamasını inandırıcı bulmadığını belirtti.
Uluslararası Af Örgütü Suudi Arabistan'ın açıklamasının "korkunç bir suikastı aklamayı hedeflediğini" duyurdu.
Kaşıkçı'nın yazdığı Washington Post gazetesi ise "Suudi hükümeti utanmadan yalan üstüne yalan söylüyor" ifadelerini kullandı.
Kaşıkçı olayı
- Suudi reformistler için önemli bir platform olan Al Watan gazetesine katkı veren ve Batı medyasında Ortadoğu ile ilgili haberleriyle tanınan Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim'de resmi işlemler için Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğuna girdikten sonra ortadan kaybolmuştu.
- Emniyet kaynaklarınca yapılan değerlendirmede, Kaşıkçı'nın gittiği Suudi Arabistan Başkonsolosluğundan bir daha çıkmadığı teyit edilirken, başkonsolosluk binasında aynı saatlerde, 2 uçakla İstanbul'a gelen ve aralarında yetkililerin de yer aldığı 15 Suudi vatandaşının bulunduğu, bu kişilerin daha sonra geldikleri ülkelere döndükleri belirlenmişti.
- Suudi Arabistan tarafından yapılan açıklamada, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın konsolosluk içinde yaşanan arbede neticesinde öldüğü duyurulmuş, olayla ilgili 18 Suudi vatandaşının gözaltına alındığı açıklanmıştı. Ayrıca, Suudi Arabistan'da yayımlanan kraliyet kararnamesiyle, Suudi Arabistan Genel İstihbarat Başkan Yardımcısı Ahmed Asiri görevden alınmıştı.