Fiş kesmeyen işletmeler ve fiş almayan müşteriler için düzenleme geldi

Arşiv
Arşiv

Alışverişte fiş veya fatura kesmeyen esnafa ceza sistemi getirildi. İlk İhlalde ceza 10 bin lira olacak, her tekrarda bu tutar artacak. Fiş almayanlar da bu ceza tutarı ise 5 bin lira olacak.

Yeni vergi paketiyle birlikte, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında alışverişlerde fiş veya fatura düzenlemeyenler için ceza miktarları artırılıyor. Şu anda 3 bin 400 lira olan ceza tutarı, Meclis'e sunulan torba yasa teklifiyle önemli ölçüde yükseltiliyor.

Vergi uzmanı Abdullah Tolu, konuya ilişkin açıklamasında, "Birinci ihlalde 3 bin 400 lira olan ceza 10 bin liraya yükselecek. İkinci ihlalde 20 bin lira, üçüncü ihlalde 30 bin lira, dördüncü ihlalde 40 bin lira ve beşinci ihlalden itibaren her tespitte 50 bin lira özel usulsüzlük cezası uygulanacak" ifadelerini kullandı.

Ayrıca, fiş almayan müşterilere de 5 bin lira ceza öngörülüyor. Tolu, "Kanun teklifine göre, alıcılar eğer satıcıdan fatura düzenlenmediğini 5 iş günü içinde vergi dairesine bildirirse özel usul cezasından muaf tutulacaklar" şeklinde konuştu.

Son zamanlarda bazı satıcılar, fiş yerine müşterilere adisyon gibi belgeler sunuyor. Ancak bu durumda satıcılar iki kat özel usulsüzlük cezasına çarptırılacak ve ödemesi gereken tutar iki katına çıkacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >