Finlandiya Cumhurbaşkanı Stubb: Çin tek telefonla Ukrayna savaşını bitirebilir

Arşiv
Arşiv

Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb, Rusya'nın Çin'e oldukça bağımlı hale gelmesi sebebiyle Çin lideri Şi Cinping'in bir telefonla Ukrayna krizini çözebileceğini ifade etti.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb, Çin'in tek bir telefonla Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşı bitirebileceğini söyledi.

Bloomberg'e konuşan Stubb, Çin'in bunu Rusya'nın Pekin yönetimine bağımlı hale gelmesi sebebiyle yapabileceğini belirtti.

"Rusya şu anda Çin'e oldukça bağımlı." diyen Stubb, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in bir telefon aramasının Ukrayna krizini çözebileceğini ifade etti.

Stubb ayrıca Şi'nin 'barış müzakerelerine başlama zamanı olduğu bilgisini ilettiği' takdirde Rusya'nın bu isteği gerçekleştirme zorunda kalabileceğini vurguladı.

Çin'den Finlandiya Cumhurbaşkanına cevap

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning çarşamba günü yaptığı açıklamada Stubb'ın söz konusu ifadelerine yanıt verdi.

Hem Çin'in hem de Rusya'nın bağımsız iki büyük ülke olduğunu anımsatan Ning, her daim barış ve diyalogdan yana olduklarını kaydetti.

Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Putin Çinli mevkidaşı Şi'nin bugün Kazakistan'da gerçekleşen Şanghay İşbirliği Örgütü zirvesi sırasında görüşmesi bekleniyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >