Facebook, bilgisayarları zihinle kontrol etmek için CTRL-Labs isimli şirketi satın alıyor
● Facebook, insanlar ve bilgisayarlar arasındaki bağı kurmak için CTRL-Labs isimli şirketi satın alıyor.
● Anlaşmanın mali şartları henüz açıklanmış değil. Ancak Bloomberg'in isimsiz kaynakları satın almanın 500 milyon dolar ila 1 milyar dolar arasında olacağını vurguluyor.
● CTRL-Labs, insanların sadece düşünerek bilgisayarları kontrol etmelerine izin vereceğini söyleyen bir bileklik üzerinde çalışıyor. Ayrıntılar haberimizde:
Facebook, diğer birçok şirket gibi insanlar ve bilgisayarlar arasında köprügörevi görecek yeni donanım ve yazılımlar geliştiriyor. Hatta bunlar için çok ciddi yatırımlar yapıyor. Facebook son olarak insanların sosyal ağlarda fotoğraf paylaşmasını, fareyle ekranda gezinip seçenekleri onaylamasını ve diğer bilgisayar işlemlerini gerçekleştirmesini sağlamak için yeni bir şirket satın alıyor.
Henüz dün yapılan açıklamada şirket bu alanda lider sayılabilecek 4 yıllık bir girişim olan CTRL Labs'i bünyesine katmayı planladığını açıkladı. Bloomberg'deki bir raporda, Facebook'un şirkete isimsiz kaynaklardan alıntı yaparak 500 milyon dolar ila 1 milyar dolar arasında bir ücret ödeyeceği belirtildi.
Facebook yöneticisi Andrew Bosworth, yine Pazartesi günü yayınladığı blog yazısında'Bu işin vizyonu, insanların cihazlarını doğal bir hareket uzantısı olarak kontrol etmelerini sağlayan bir bileklik' şeklinde açıkladı.
CTRL-Labs'ın akıllı bilekliği henüz prototip aşamasında gelişmeler devam ediyor. Hatta tam anlamıyla gerçek bir ürünün ortaya çıkmasının birkaç yıl uzaklıkta olduğu belirtiliyor. Facebook'un temel sosyal ağ işletmesi, hükümetten ve bazı tüketicilerden sert bir incelemeyle karşı karşıya kalsa bile kavramdan vazgeçmediğini öne sürüyor.
Aslında benzer çalışmaları Elon Musk da gerçekleştiriyor. Musk, Neuralink isimli şirkette bu çalışmaların tamamını bir araya getiriyor. Üstelik 2020'de denemeler için hazır olacağını da söylüyor.
New York'ta bulunan CTRL-Labs, Google'ın yatırım kolu GV, Amazon'un Alexa Fonu ve Lux Capital gibi destekçilerinden 67 milyon dolar toplamış durumda. Şirket, ürününü 'invazif olmayan sinirsel arayüz platformu' olarak tanımlıyor.
Satın almayla birlikte CTRL-Labs'in kurucu ortağı ve CEO'su Thomas Reardon bu aşamadan sonra Facebook'a katılacak ve New York'ta çalışacak.
Bileklik nöronlar tarafından sinyalleri çözecek
CTRL-Labs, artırılmış gerçeklik gözlükleri gibi projeler geliştiren Facebook Reality Labs grubunun bir parçası oılacak. Bosworth, CTRL-Labs teknolojisinin özellikle sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik uygulamalarında faydalı olabileceğini belirtiyor.
Bileklik, bir kişinin omuriliğindeki nöronlardan gönderilen sinyalleri vücuttaki kaslara nasıl hareket edeceğini söyleme sürecini çözümleyecek. Yani aslına bakılırsa bu sinyaller, elektronik bir cihazın anlayabileceği dijital sinyallere çevrilecek.
Bir Facebook sözcüsü Business Insider'a CTRL Labs bilekliğinin hala araştırma aşamasında ve tüketici kullanımına sunulmaktan birkaç yıl uzakta olduğunu söyledi.
Teknolojinin detaylarını aktaran daha kapsamlı bilgiye video üzerinden erişebilirsiniz.