Evin huzuruna kaçıran duvar küfleri neden olur ve nasıl yok edilir?
Aslan yattığı yerden belli olurmuş. Tüm yorgunluğunuzu attığınız, huzur bulduğunuz belki de tek ortam olan evlerinizin bir baş belası küf nedeniyle hapishaneye dönüşmesini eminim hiç kimse istemez. Peki nedir bu küf? Elinize bir balyoz alıp duvarları yıkmadan bu küfü nasıl önleyebilirsiniz? İşte haberimizin içerisinde bu sorunun cevabını en net şekilde bulabileceğinizin garantisini veriyoruz.
Küf problemi, yaşantımızın çoğunu geçirdiğimiz ortamlarda, evlerimizde ve iş yerlerimizde karşılaştığımız can sıkıcı bir durumdur. Kokusu ve görüntüsüyle insanı rahatsız eden bu küf ve rutubet lekeleri, ortadan kalkmadığı sürece insan sağlığı için de tehlike oluşturur.
Duvar küfleri nasıl temizlenir?
Temizliğe başlamadan önce küf oluşumuna neden olan sorunları ortadan kaldırmak gerekir.
Küf, tesisat sızıntıları, duvar yüzeylerinin nemlenmesi ve nemli kalması, oda sıcaklığı değişimi sonucunda duvarların terleme yapması ve yalıtım sistemindeki eksiklikler gibi sorunlar sonucunda oluşabilir. Küfle baş etmenin en önemli adımı; evinizi düzenli olarak havalandırmaktır.
Günde en az 2 defa odanızı havalandırmanız gerekir. Yaz aylarındaysa bunu artırmalısınız ve 4-5 sefer evinizi havalandırmalısınız. Evinizi düzenli olarak havalandırmanız duvarların terlemesi sonucu oluşan küf sorununu engelleyecektir. Küf temizliğinde şu adımları takip edebilirsiniz:
5 adımda küf lekelerinden kurtulun
- Öncelikle kuru bir bezle küflü duvar lekesinin üzerini iyice temizleyin. Artık eskisine göre dahatemiz olduğunu hissetiğiniz an bırakabilirsiniz.
- Evinizde veya elinizin altında mutlaka zımpara bulunuyordur. Onunla gücünü yitirmiş küf lekesini zımparalayın.
- Bunun ardından, son olarak zımparaladığınız bölgeyi güvendiğiniz daha öncesinde sizi yanıltmamış olan bir çamaşır suyu gibi yüzey temizleyicisiyle temizleyin. Çamaşır suyu kullanmak küf mantarlarını öldürecektir ve tekrar ortaya çıkmasını engelleyecektir. Çamaşır suyu uyguladığınız bölgeyi 10 dakika gibi süreyle bekletin.
- Son bir işlem daha... hafif ıslak kalan küflü bölgeyi kuru bir bezle tekrar silin.
- Pencere kenarlarındaki küçük çaplı küfler alkol yardımıyla yok edilebilir. Oranı %70 veya %80 civarında olan alkolü, fırça yardımıyla küflü bölgeye sürün. Fırçaladıktan sonra yarım saat kadar bekletin ve daha sonra ucu alkole batırılmış bir temizlik beziyle silin.
Küf lekelerini temizlerken dikkat etmeniz gereken detaylar
- Evinizi düzenli olarak havalandırmanız küf oluşumunu önlemede yardımcı olur
- Mutfak, çamaşır odası ve banyo gibi nem oranı yüksek odaların her kullanımdan sonra havalandırılması gerekir
- Penceresi olmayan nem oranı yüksek odalara havalandırma sistemi monte edilmesi gerekir
- Odalar arasındaki sıcaklık oranının dengede tutulması gerekir
- Duvarları tamamen örten veya yalıtım sistemi içerinde oluşan küfler için uzman yardımı gerekmektedir
- Küf kokusunu engellemek için evinizdeki bitkileri bir süre başka bir yere taşıyın. Bitkiler evdeki nemi arttırdığından dolayı küf kokusunu çoğaltacaktır
- Çamaşır suyu kullanımı sırasında maske ve gözlük takmanız sağlığınız açısından yararlı olacaktır
- Çamaşır suyu ya da alkol uygulanan odaların bir süre kullanılmaması ve kullanım öncesi havalandırılması gerekir
- Çamaşır suyu kullanımında eşyaların zarar görmesini engellemek için çarşaf veya örtü kullanarak üzerlerini örtebilirsiniz
- Odalardaki nem oranını azaltmak için nem alıcı cihazlar edinebilirsiniz
- Duvarlarınız için küf önleyici boyalardan yararlanabilirsiniz.
Duvar küfü temizlemenin alternatif yolları
Yukarıda anlatın çamaşır suyu ile duvar küfü temizliği aynı şekilde sirke ile ile uygulanabilir. Küflü bölgeyi güzelce fırça ile temizledikten sonra sirke ile ıslatılmış bir bez ile bölgeyi temizleyebilirsiniz. Basit ve etkili yollardan bir diğer ise cam sil ile duvar küfü temizleme işlemidir, hazır olarak satılan sprey cam sil bir bölümünü boşaltın ve içine çamaşır suyu ilave edin, aynı yukarıda anlatıldığı gibi küflü bölgeye uygulayın ve kurumaya bırakın.