Elon Musk'tan Trump'ın seçim kampanyasına 75 milyon dolar bağış

 ABD’li milyarder Musk, temmuz-ağustos-eylül aylarını kapsayan dönemde Trump'ın seçim kampanyasına toplam 75 milyon dolarlık bağış aktardı.
ABD’li milyarder Musk, temmuz-ağustos-eylül aylarını kapsayan dönemde Trump'ın seçim kampanyasına toplam 75 milyon dolarlık bağış aktardı.

Amerikalı milyarder Elon Musk'ın ABD başkanlık seçimlerinin Cumhuriyetçi adayı Donald Trump'ın seçim kampanyasına son 3 ayda toplam 75 milyon dolar bağış yaptığı açıklandı.

Federal Seçim Komisyonu'nun (FEC) güncel verilerine göre ABD’li milyarder Musk, temmuz-ağustos-eylül aylarını kapsayan dönemde Trump'ın seçim kampanyasına toplam 75 milyon dolarlık bağış aktardı.

2017-2021 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri'nin 45. başkanı Donald Trump
2017-2021 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri'nin 45. başkanı Donald Trump

Trump'ın Pensilvanya'nın Butler kentinde uğradığı suikastin hemen ardından Trump'ı desteklediğini açıklayan Space X'in ve X platformunun sahibi Elon Musk, kısa süre önce Cumhuriyetçi adayın bir seçim mitingine katılmıştı.

Donald Trump'ın mitinginden Elon Musk
Donald Trump'ın mitinginden Elon Musk

Musk'ın bağışı, Trump'ın yaz döneminde bağışlarının artmasında etkili oldu.

Demokratların adayı Kamala Harris
Demokratların adayı Kamala Harris

FEC'in son verilerine göre, Demokrat aday Kamala Harris son 3 aylık dönemde toplam 678 milyon dolar, Cumhuriyetçi Trump ise toplam 310 milyon dolar bağış topladı.

ABD Başkanı Joe Biden, 5 Kasım'daki başkanlık yarışından çekildiğini açıkladı. Yerine ise yardımcısı Kamala Harris'i aday olarak gösterdi ve Harris'i desteklediğini açıkladı. Bu karar, siyasi arenada büyük yankı uyandırdı. Peki, Harris'in bu önemli pozisyona gelmesine giden yol nasıl şekillendi?

Harris'in zengin bir ailesi yoktu ama büyük bir servet elde etti. Hükümette geçirdiği uzun yıllar ve varlıklı eşi sayesinde büyük bir servet biriktirdi ve başkan yardımcısı olduktan sonra daha da zenginleşti. Harris, 2016'da California'dan senatör seçildi; böylece California'dan Kongre'ye giren ilk Güney Asya kökenli ve ikinci siyahi senatör unvanını aldı.

2019'da başkan adaylığı sürecini başlatmıştı. Liberal aktivistler arasındaki popülerliği ise giderek artıyordu. Tartışmalardaki performansıyla dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Harris, eski başkan Barack Obama'nın da desteğini alarak önemli bir güç kazandı. Sadece Obamalardan değil, eski başkan Bill Clinton ve Hillary Clinton'dan da destek aldı.

Harris'in karşısında artık sadece Trump değil, Vance gibi bir isim de var. Yeni başkan adayı, sonuna kadar İsrail destekçisi olan Biden'a kıyasla daha ılımlı bir tutum sergiliyor diyebiliriz. Amerika'nın Netanyahu'ya yaklaşımında ise hiçbir değişiklik yok, olması da beklenmiyor. Hukuki meselelerde ise çok deneyimli. Harris'in Kaliforniya Başsavcısı ve ABD Senatörü olarak uzun bir politika geçmişi var.

Tüm bunlar düşünüldüğünde, Harris şimdiden güçlü bir aday diyebiliriz. Peki, Kamala Harris'in liderliğinde Amerika'nın geleceği nasıl şekillenecek? Harris, ABD'nin ilk kadın başkanı olma yolunda başarıya ulaşabilecek mi? GZT Dış Haberler Editörü Hamide Coşkun anlattı.

Donald Trump'ın rakibi olan ve İsrail'e desteğiyle tanınan Demokrat Kamala Harris'i daha yakından tanımak için yukarıdaki videomuzu izleyebilirsiniz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >