Elektrikli aracını evden şarj edenler dikkat: 5 bin kWh limiti geliyor

Arşiv
Arşiv

Elektrikli araç sahiplerine kötü bir haber geldi. 1 Ocak 2025 itibariyla, yıllık elektrik tüketimi 5 bin kilovatsaatin üzerinde olan tüketiciler, devletin sağladığı sübvansiyonlardan yararlanamayacak. Bu düzenleme, özellikle elektrikli araçlarını evde şarj eden kullanıcıları olumsuz etkileyecek.

Türkiye'de son yıllarda çevre dostu ulaşım seçenekleri ve elektrikli araçlar giderek popüler hale geldi. Elektrikli araçların yaygınlaşması, hem çevresel etkilerin azaltılması hem de fosil yakıtlara bağımlılığın azaltılması açısından önemli bir adım olarak görülüyor.

Elektrik faturalarında yeni tarife dönemi ise önümüzdeki yıl başlıyor. 1 Ocak 2025'ten itibaren geçerli olacak uygulamayla yıllık tüketimi 5 bin kilovaatsaat (kWh) olan tüketiciler devlet sübvansiyonundan yararlanamayacak. Bu, Elektrikli araçlarını evden şarj edenler için maliyetlerin yükseleceği anlamına geliyor.

Evden şarj etmek pahalıya patlayabilir

Yaklaşık 40 milyon aboneyi kapsayan düzenlemede 5 bin kWh limitini aşan tüketiciler gerçek maliyet üzerinden ödemeleri gerçekleştirecek. Dolayısıyla aylık ortalama 417 kWh enerji tüketimi olan aboneler yeni düzenlemeden etkilenecek.

Halihazırda bir Togg T10X sahibi, aracını evden şarj ederek kilometre başına sadece 0.53 TL harcıyor. Ancak yeni düzenleme ile bu maliyet 1 TL’nin üzerine çıkabilir.

Pazara genel olarak baktığımız elektrikli araçlarda batarya kapasitesinin ortalama 80 kWh dolaylarında olduğunu görüyoruz (Örneğin Togg T10X V2 88.5 kWh). Togg örneğinden devam edersek; araç, bu kapasite ile gerçete 450-500km civarında bir menzil sunuyor. Ortalama bir aracın yılda 20 bin kilometre, ayda ise 1.600 km yol yaptığını varsayarsak Togg T10X’, her ay 4 veya 5 kere şarj etmek gerekecek. Bu durumda evden yapılan şarj ile 350-400 kWh tüketime ulaşılacak. Bu da yıllık 4.2 ila 4.8 bin kWh yapıyor. Dolayısıyla yıllık 5 bin kWh limitini aşmak kaçınılmaz olacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >