Ekvador Büyükelçiliği'nde yaşayan Assange ABD'ye iade edilecek mi?
ABD'ye ait çok sayıda belgeyi yayımlayarak adını duyuran Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'nin 'kapsamlı bir casusluk' operasyonuyla 2012'den beri yaşadığı Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'nden çıkarılacağı iddia edildi.
ABD Dışişleri Bakanlığının çok sayıda yazışmasını internet sitesi aracılığıyla kamuoyuna duyuran ve tartışmalara neden olan Assange, 2012'den beri Londra'nın Knightsbridge semtindeki Ekvador Büyükelçiliğinin bir odasında yaşıyor.
- Wikileaks, kurucusu Julian Assange'ın sığındığı Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinden geçtiğimiz hafta günler hatta saatler içinde çıkarılacağını iddia edilmişti.
"İade edilmesi için 'kapsamlı casusluk' operasyonu"
WikiLeaks Genel Yayın Yönetmeni Kristinn Hrafnsson, Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'nde yaşayan eski Wikileaks kurucusu Assange'e karşı 'kapsamlı bir casusluk operasyonu' yapıldığını iddia etti.
Hrafnsson, operasyonun Assange'in iade edilmesini sağlamak için tasarlandığını savunarak, Assange’ın iadesinin yakın olduğunu öne sürdü.
Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno, Ekvador Radyo-Televizyon Yayıncıları Birliğine yaptığı açıklamada, Wikileaks'in, özel görüşmelerini ve telefon konuşmalarını gizlice dinlediğini söylemişti.
Ekvador Devlet Başkanı Moreno, ayrıca Wikileaks'i yıllar önce Avrupa'da çekilen kendisinin ve ailesinin fotoğraflarını sosyal medyaya sızdırmakla suçlamıştı.
ABD'ye iade edilmek isteniyor
BM İşkenceyle Mücadele Özel Raportörü Nils Melzer, Wikileaks kurucusu Julian Assange'ın sığındığı Ekvador Büyükelçiliğinden çıkarılacağı iddialarından endişe duyduğunu, Assange davasını kişisel olarak soruşturma niyetinde olduğunu belirtmişti.
Melzer, yaptığı yazılı açıklamada, "Benim değerlendirmeme göre Assange, Ekvador Büyükelçiliğinden çıkarılırsa İngiliz yetkililer tarafından tutuklanacak ve ABD'ye iade edilecek." ifadesini kullanmıştı.
Çağrıda bulunmuştu
Assange'ın ABD'ye iade edilmesi durumunda ifade özgürlüğü ve adil yargılanma hakkının ihlal edilmesinin yanı sıra insanlık dışı ve aşağılayıcı muameleye de maruz kalabileceği uyarısında bulunan Melzer, "Bundan dolayı Ekvador hükümetine Assange’ı Londra Büyükelçiliğinden çıkarmaması veya insan haklarının tam olarak güvence altına alınmasının garanti edilmesine kadar siyasi sığınma hakkının kesilmemesi veya askıya alınmaması çağrısında bulunuyorum." görüşüne yer vermişti.