Ekrem İmamoğlu tutuklandı: Bundan sonraki süreç nasıl işleyecek?

Ekrem İmamoğlu
Ekrem İmamoğlu

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, yolsuzluk suçlamasıyla tutuklandı. Terör suçlamasıyla ilgili ise tutuksuz yargılanmasına karar verildi. Peki bundan sonraki süreç nasıl işleyecek? Büyükşehir Belediyesini kim yönetecek? Kayyum atanacak mı? İşte detaylar...

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada, yürütülen soruşturmalar kapsamında nöbetçi sulh ceza hakimliğince mali nitelikli soruşturma kapsamında şüpheli İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun "suç örgütü kurmak ve yönetmek, rüşvet almak, irtikap, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek ve ihaleye fesat karıştırmak suçlarından tutuklandığı kaydedildi.

Süreç nasıl işleyecek?

Tutuklama kararının ardından, İmamoğlu hakkında yolsuzluk ve terör suçlamalarıyla ilgili yargılama süreci başlayacak. Bu süreçte, savcılık iddianamesini hazırlayacak ve mahkeme takvimini belirleyecek.

İmamoğlu'nun avukatları, tutuklama kararına ve suçlamalara itiraz edebilirler. İtirazlar, bir üst mahkeme tarafından değerlendirilir. Ayrıca, yargılamanın sonucunda verilecek mahkumiyet kararına karşı da temyiz başvuruları yapılabilir.

Daha önce, 2022 yılında 'ahmak' ifadesi nedeniyle verilen 2 yıl 7 ay 15 günlük hapis cezası ve siyasi yasak kararı, temyiz sürecinde olduğu için uygulanmamıştı. Ancak, yeni suçlamalar ve olası mahkumiyet durumunda, siyasi yasak ve diğer kısıtlamalar gündeme gelebilir.

Kayyum atanacak mı?

İmamoğlu'nun terör suçlamasıyla tutuksuz yargılanması, kayyum atanmasının önünü kapatıyor. Kayyum ataması genellikle terör suçlamasıyla tutuklanan belediye başkanları için gündeme gelir. Bu durumda, İBB'ye kayyum atanması söz konusu değil.

İBB'yi kim yönetecek?

İmamoğlu gözaltına alınınca vekaleten CHP'li İBB Meclis Üyesi Nuri Aslan göreve gelmişti.

Ancak İmamoğlu'nun tutuklanmasıyla birlikte, Belediye Kanunu'nun 45. maddesi devreye giriyor. Bu madde uyarınca, tutuklanan belediye başkanının yerine, İBB Belediye Meclisi bir başkan vekili seçebilir. Meclis'teki çoğunluğa bağlı olarak, bu görev CHP'li bir isme verilebilir.

İBB meclisi üye sayıları ise şöyle:

  • CHP: 184
  • AK Parti: 130
  • MHP: 2

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
CANLI
Remaining Time 0:00
 
1x
    • Chapters
    • Açıklamalar kapalı, seçildi
    • Altyazı Kapalı, seçildi

      Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >

      Yorumunuzu yazın, tartışmaya katılın!

      YORUMLAR
      Sırala :

      Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım