Düşünce işçisi Ali Şeriati'nin 'Öze Dönüş' kitabından tefekkür sebebi alıntılar
Bilimsel liyakatı, özgün bakış açısı, dindarlığı ve inandığı doğrular uğruna can verecek kadar yürekli kişiliği ile sadece İran gençlerine değil, dünya Müslümanlarına da örnek teşkil eden Ali Şeriati'yi; bugünün gencinin daha fazla okunmaya ve anlamaya ihtiyacı var.
1933'ün Kasım ayında, Horasan'ın Mezinan köyünde, 44 yıl boyunca üzerinde taşıyacağı “rahatsız etme" bilinci ile Ali Şeriati dünyaya gözlerini açtı.
Bir daha kapanmamak üzere açılan o gözler, bilinçli uyanıklığına öğretmenlik mesleğinin kutsiyetini ekledi ve Şeriati, 22 yaşındayken Mekteb-i Vasıta isimli kitabını kaleme aldı.
27 yaşında yolu Fransa'ya düştü Şeriati'nin, burada sosyoloji ve dinler tarihi üzerine çalıştı.
Fransa'da, Fransız sömürgesi altındaki Cezayir'in kurtuluşu için aktif olarak Cezayir Kurtuluş Hareketi'ne dahil oldu.
Tam da bu sebeple, yolu cezaevine düştü, bu arada birçok makale ve çevirisi değişik dergilerde yayınlandı. Fransa'da doktorasını tamamlayıp memleketi İran'a dönmek üzereyken sınırda tekrar tutuklandı, aylarca zindanda kaldı. Zindandan çıktıktan sonra Hüsniye-yi İrşad'da öğretmenlik yaptı fakat çok geçmeden 1973'te orası da kapatıldı.
Yeniden zindan yoluna gönderilmek üzere Şeriati arandı, kendisi bulunamayınca babası tutuklandı. Babasının 1 yıl kadar hapis yatmasından sonra Şeriati teslim oldu ve on sekiz ay hücrede kaldı. 1977'de Avrupa'ya giden Şeriati, otuz gün sonra İngiliz istihbaratının 'yardımıyla' şehit edildi.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >