Dünyanın enerjisinin kalbi: Türkiye
Türk Akımı'nın deniz kısmının tamamlanması ile Türkiye'de gündem enerji hatları. Rusya kıyılarından başlayan projede, Karadeniz'in altına döşenen 910 kilometre uzunluğundaki boru hattı Trakya'dan karaya çıktı. Türkiye'de aktif olarak çalışacak 6. enerji hattı olacak proje Türkiye'nin enerji merkezi olma yolunda atacağı büyük adımlardan biri olacak. Peki Türkiye'yi enerjinin kalbi haline getiren enerji hatları ve projeler neler? Türkiye'deki enerji hatlarını sizler için derledik.
Dünya petrol rezervlerinin %62'si, petrol üretiminin ise %30'u Orta Doğu bölgesinde bulunuyor. Yüksek miktarda enerjiye ihtiyacı olan Avrupa ile Orta Doğu bölgeleri arasında doğal bir köprü olan Türkiye enerji hatlarının da merkezi konumunda.
Türkiye'nin bulunduğu coğrafi konum nedeniyle uluslararası ham petrol ve doğal gaz boru hatlarının büyük bir kısmı Türkiye sınırlarından geçmek zorunda.
Bu durumu Türkiye'ye enerji ticaret merkezi olma yolunda önemli katkı sağlıyor.
Türkiye'den geçen enerji hatları
Türkiye sınırlarından geçen enerji hatları hem ekonomik hemde stratejik öneme sahip.
Şuana kadar tamamlanan 5 enerji hattına yakın zamanda 2 tanesi daha eklenecek ve toplam 7 enerji hattı ile Türkiye dünyanın enerji kavşağı haline gelecek.
İşte Türkiye'den geçen enerji hatları:
TANAP, Türkiye’nin Gürcistan sınırında Ardahan ili Posof ilçesi Türkgözü köyünden başlayarak Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 ilden geçecek ve Yunanistan sınırında Edirne’nin İpsala ilçesinde son bulacaktır.
Bu noktadan, Avrupa ülkelerine doğal gaz iletimi yapacak olan TAP Doğal Gaz Boru Hattı’na bağlanacaktır. Hattın Türkiye içi çıkış noktaları ise Eskişehir ve Trakya bölgesi
Projede SOCAR’ın yüzde 58, BP’nin de yüzde 12 ortaklığı bulunuyor.
TANAP Projesi kapsamında ilk gaz akışı 2018’de gerçekleşecek olup, başlangıç için yıllık 16 milyar metre küp olacak taşıma kapasitesinin, kademeli olarak önce 24 milyar metre küpe ve ardından 31 milyar metre küpe çıkarılması hedeflenmektedir.
TANAP, Türkiye sınırları içerisinde bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük çap ve uzunluğa sahip doğal gaz boru hattı projesi olacak olan TANAP’tan Avrupa’ya gaz tedarikinin ise 2020 yılı içerisinde gerçekleşmesi öngörülmektedir.