Dünyadan farklı çay içme şekilleri

Çay içme şekilleri
Çay içme şekilleri

Çaysız duramayan bir toplum olarak bir de diğer toplumlara bakalım

Ülkemizde çay içmeden duramayan insan sayısı o kadar fazla ki çay tüketimi de kişi bazında en yüksek ülke zaten. Evet, Çin toplamda çay tüketiminin en çok olduğu ülke olabilir fakat 1 kişinin içtiği yıllık ortalama çay ise büyük bir farkla Türkiye'de diyebiliriz. Sabah kahvaltılarının vazgeçilmez, öğün aralarının sultanı, akşam yemeklerden sonrasının vazgeçilmez lezzeti olarak biliriz çayı. Ülkemizde çayı direk kurutup paketleyip tüketiriz. Bazı işlemlerden geçen çayı direk demler ve o şekilde içeriz fakat diğer dünya ülkelerinin birçoğunda çay içme ritüeli farklıdır. Kimi ülkelerde süt konulurken kimi ülkelerde baharat karıştırılır ve bu şekilde tüketilir. İşte farklı çay içme şekilleri
Tibet çayı
İçerisinde tuz ve tereyağı da bulunan çay şeklidir. Tuz tamam desek tereyağı neden, tereyağı desek tuz neden? Bizim için çok farklı bir çay tüketimi.
Tibet çayı İçerisinde tuz ve tereyağı da bulunan çay şeklidir. Tuz tamam desek tereyağı neden, tereyağı desek tuz neden? Bizim için çok farklı bir çay tüketimi.
Fas
Naneli yeşil çay içen Fas da birçok ülkeyi arkasında bırakıp çay tüketiminde en önlerde bulunuyor. Bu bizim çok farklı bir tat olmayabilir ama gene de denemek lazım diyelim.
Fas Naneli yeşil çay içen Fas da birçok ülkeyi arkasında bırakıp çay tüketiminde en önlerde bulunuyor. Bu bizim çok farklı bir tat olmayabilir ama gene de denemek lazım diyelim.
Hong Kong-Sütlü soğuk çay
Genelde külotlu çoraba benzeyen özel bir çay çorabı ile demlenip içilmektedir. Bu şekilde uzun bir filtreleme süreci geçiriyor sonrasında çay kahverengi rengini alıyor ve bu şekilde tüketiliyor. Ülkemizde bunu denemek isteyen var mı merak ediyoruz.
Hong Kong-Sütlü soğuk çay Genelde külotlu çoraba benzeyen özel bir çay çorabı ile demlenip içilmektedir. Bu şekilde uzun bir filtreleme süreci geçiriyor sonrasında çay kahverengi rengini alıyor ve bu şekilde tüketiliyor. Ülkemizde bunu denemek isteyen var mı merak ediyoruz.
Japonya-Matcha çayı
Matcha çayı yaklaşık bin yıldır Japonya'da tüketilen bir çaydır. Çay yapraklarının toz haline getirilip kullanılması ile bu ismi almıştır. Bunun dışında matcha çayının sağlık açısından muhteşem özellikleri vardır. Klorofilce zengin oluşu ve antioksidan oluşu nedeniyle kanser karşıtı diyebiliriz. Bunların dışında içerdiği kafein az ve özdür. Çünkü saf enerji verir ve sizi sonrasında yorgun hissettirmez. İşte böyle bir çayı denemek lazım.
Japonya-Matcha çayı Matcha çayı yaklaşık bin yıldır Japonya'da tüketilen bir çaydır. Çay yapraklarının toz haline getirilip kullanılması ile bu ismi almıştır. Bunun dışında matcha çayının sağlık açısından muhteşem özellikleri vardır. Klorofilce zengin oluşu ve antioksidan oluşu nedeniyle kanser karşıtı diyebiliriz. Bunların dışında içerdiği kafein az ve özdür. Çünkü saf enerji verir ve sizi sonrasında yorgun hissettirmez. İşte böyle bir çayı denemek lazım.
Hindistan-Darjeeling çayı
Bu çayı böylesine özel yapan durum, Himalayaların eteklerindeki çiftliklerde güçlü dağ güneşi ve akşam saatlerindeki düşük sıcaklıklar olarak gösterilir. Çünkü bu durum bitkinin yavaş büyümesine neden oluyordu bu sayede farklı bir aroma içeriyordu. Ayrıca darjeeling çayı toplama işlemi de belli zamanlarda sadece bitkinin en iyi iki yaprağı alınarak gerçekleştiriliyor.
Hindistan-Darjeeling çayı Bu çayı böylesine özel yapan durum, Himalayaların eteklerindeki çiftliklerde güçlü dağ güneşi ve akşam saatlerindeki düşük sıcaklıklar olarak gösterilir. Çünkü bu durum bitkinin yavaş büyümesine neden oluyordu bu sayede farklı bir aroma içeriyordu. Ayrıca darjeeling çayı toplama işlemi de belli zamanlarda sadece bitkinin en iyi iki yaprağı alınarak gerçekleştiriliyor.
İngiltere-Sütlü çay
Bunu zaten açıklamamıza pek gerek yoktur. Bilmeyen yok çünkü İngiliz sütlü çayını.
İngiltere-Sütlü çay Bunu zaten açıklamamıza pek gerek yoktur. Bilmeyen yok çünkü İngiliz sütlü çayını.
Tayvan-Sütlü inci çayı
Resimde gözüken incilerin Tapioca bitkisinden elde edildiğini ve sütle hazırlanan çayın içerisine atılıp içildiğini biz de bilmiyorduk.
Tayvan-Sütlü inci çayı Resimde gözüken incilerin Tapioca bitkisinden elde edildiğini ve sütle hazırlanan çayın içerisine atılıp içildiğini biz de bilmiyorduk.
Tayland-Cha Yen
Bu sadece bildiğimiz çay ile değil aynı zamanda egzotik bitkiler ile de yapılmaktadır. Ayrıca içerisinde süt de eklenir.
Tayland-Cha Yen Bu sadece bildiğimiz çay ile değil aynı zamanda egzotik bitkiler ile de yapılmaktadır. Ayrıca içerisinde süt de eklenir.
Pakistan-Masala
Pakistan'da da Tibet'teki gibi büyük farklılıklar var. Bu da tereyağlı fakat tuz yerine bu sefer farklı baharatlar kullanılmış.
Pakistan-Masala Pakistan'da da Tibet'teki gibi büyük farklılıklar var. Bu da tereyağlı fakat tuz yerine bu sefer farklı baharatlar kullanılmış.
Rusya-Chay
Şeker yerine frambuaz veya çilek reçeli kullanılmış halini Ruslar içmekte.
Rusya-Chay Şeker yerine frambuaz veya çilek reçeli kullanılmış halini Ruslar içmekte.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >