Dünya çapında diyabet son 30 yılda iki katına çıktı: 800 milyon kişi risk altında

Arşiv
Arşiv

Bir sağlık dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, son 30 yılda diyabet oranı ikiye katlandı. Uzmanlar, diyabetin tedavi edilmediği durumlarda ciddi sağlık sorunlarına ve erken ölüme yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Dünya çapında diyabet hastalığı, hızla artan bir halk sağlığı krizine dönüşüyor. 1990’da %7 olan diyabetli yetişkin oranı, 2022’de %14’e yükselerek toplamda 800 milyona ulaştı.

Gelişmiş ülkelerde diyabet oranı düşerken, yetersiz sağlık altyapısına sahip gelişmekte olan ülkelerde hızlı bir artış görülüyor.

Uzmanlar, diyabetin tedavi edilmediği durumlarda ciddi sağlık sorunlarına ve erken ölüme yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Gelişmekte olan ülkelere dikkat

Lancet dergisinde yayımlanan araştırma, diyabet oranının en çok gelişmekte olan ülkelerde yükseldiğini öne çıkarıyor. Örneğin, 1990’da Pakistan’da kadınların %10’u diyabet hastasıyken, günümüzde bu oran %33’e ulaşmış durumda. Bu ülkelerde tedaviye erişimin sınırlı olması, diyabetin daha da yayılmasına neden oluyor.

Dünya genelinde hastaların yarısından fazlası tedaviye erişemiyor

Araştırma, dünya genelindeki diyabet hastalarının %60’ının, yani 445 milyon kişinin, herhangi bir tedaviye erişemediğini gösteriyor. Bu tedavisiz kalan kişilerin üçte biri Hindistan’da bulunurken, Sahra Altı Afrika’da diyabet hastalarının yalnızca %5 ila %10’u tedavi görüyor. Bu ciddi tedavi eksikliği, düşük gelirli ülkelerde diyabetin neden olduğu komplikasyon riskini artırıyor.

Tedavi edilmeyen diyabet amputasyon, kalp hastalıkları, böbrek hasarı, görme kaybı ve hatta erken ölümlere yol açabiliyor

Imperial College London’dan Prof. Majid Ezzati, tedavi edilmeyen diyabetin “amputasyon, kalp hastalığı, böbrek hasarı, görme kaybı ve bazı durumlarda erken ölüme” yol açabileceğini belirtiyor. Gelişmekte olan ülkelerde sağlık altyapısının güçlendirilmesi ve diyabetle mücadele için daha fazla kaynak sağlanması gerektiği vurgulanıyor.

Raporda yer alan bilgilere göre, küresel sağlık sisteminin diyabet krizine karşı daha etkili ve adil bir mücadele vermesi gerektiği sonucuna ulaşılıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >