Dudak okuyan yapay zeka geliştirildi
Oxford Üniversitesi'nden bir grup bilimci, insanlardan çok daha üstün yapıda bir dudak okuyan yapay zeka geliştirdi.
Yarı yarıya bir başarı sağlıyor
'Watch, Attend and Spell' (İzle, Dikkat Et ve Hecele) adı verilen sistem, sessiz bir konuşma izlediğinde yüzde 50 oranında kelimeleri doğru seçiyor. Profesyonellerin yüzde 12 oranında başarı sağladığı düşünülürse oldukça iyi bir rakam olduğunu görüyoruz. BBC, Breakfast (sabah haberleri), Newsnight (gece haberleri), Question Time gibi programların altyazılı bölümlerini araştırmacılarla paylaştı. 118 bin cümlelik alıştırmanın sonunda sistem 17 bin 500 kelime öğrendi. Sistem özellikle haberlerle öğrenim süreci geçirdiği için, eğer bir spiker konuşuyorsa 'Başbakan' kelimesinin ardından 'Avrupa' veya 'Birlik' kelimelerinin geleceğini anlıyor.
Duyma kaybı yaşayanlar için bir hayır kurumu olan Action on Hearing Loss'un Teknoloji Araştırma Yöneticisi Jesal Vishnuram bunun 'dudak okuma teknolojisini geliştireceğini, ayrıca televizyondaki altyazılara ve gürültülü ortamlardaki duyma problemine çözüm olabileceğini' düşünüyor.
Gelişmesi için televizyon izlemesi şart
Sistem şimdi kaydedilmiş tam cümlelerle sınırlı, fakat 'bunun gerçek hayatta da kullanılması' isteniyor. Chung çözümü işaret ediyor: “Televizyon izlemeye devam ettikçe öğrenecek.”Yapay zekanın potansiyeli aşikar, bu teknoloji için geliştirildiğinde de kişilerin gürültülü ortamlarda akıllı telefonlarına talimat verebilmesinden eski sessiz filmlerin dublajlarına kadar değerlendirilebilir. Kısaca, konuşmaların tanımlanması için her türlü iyi bir gelişme olduğu söylenebilir.
dünyahalleri.com