DSÖ'den 'aşı pasaportu' açıklaması
Dünya Sağlık Örgütü, bir süredir tartışılan aşı pasaportuyla ilgili açıklamalarda bulundu. DSÖ Sözcüsü Margaret Harris, birçok ülkenin aşılara erişemediğini bu yüzden de şimdilik aşı pasaportuna sıcak bakmadıklarını söyledi. Ancak Harris, gelecekte aşı pasaportunun önemli olabileceğini de belirtti.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, yeni tip koronavirüs (COVID-19) aşılamalarının virüsün bulaşmasını engelleyip engellemediği konusundaki belirsizlik ve dünyadaki aşı adaletsizliği nedeniyle şimdilik 'aşı pasaportuna' sıcak bakmadıkları mesajını verdi.
Sözcü Harris, Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, COVID-19 salgınına ilişkin soruları cevapladı.
"İki büyük sorun var"
Bazı ülkelerin uluslararası seyahatlerde uygulamaya koymak istediği aşı pasaportuna ilişkin soruları cevaplayan Harris, "Aşı pasaportlarında iki büyük sorun var. Şu anda, aşı olmanın başkalarına virüs bulaşmasını engelleyip engellemediğini söyleyecek yeterli veriye sahip değiliz" dedi.
Harris, aşı pasaportu uygulamasındaki ikinci sorunun ise COVID-19 aşılarındaki adaletsiz paylaşım olduğunu vurgulayarak, "Birçok ülkede aşılara erişim eksikliği var. Dolayısıyla aşıda hakkaniyet sorunu da önemli. Nihayetinde, (aşıların) iletimi (bulaşımı) engelleyip engellemediğini bildiğimizde ve (aşılarda) daha fazla hakkaniyet olduğunda, bu (aşı pasaportu) gelecekte çok önemli olabilecek bir şeydir" değerlendirmesinde bulundu.
Sinovac için acil kullanım onayı
Sözcü Harris, Çin'in COVID-19'a karşı geliştirdiği Sinovac ve Sinopharm aşısının acil kullanımına ilişkin onayın nisan sonuna kadar verilebileceğini aktardı.
Harris, bu aşılara onay verilmesine ilişkin gecikmenin daha fazla veriye ihtiyaç duyulmasından kaynaklandığını sözlerine ekledi.