Dikkati çeken detay: Rusya-Ukrayna müzakeresi neden Pripyat Nehri'nde yapılıyor?

Pripyat Nehri
Pripyat Nehri

Rusya - Ukrayna müzakere görüşmeleri için belirlenen Gomel bölgesini Belarus teklif etti, ancak Ukrayna işgale ortak olduğu için Belarus topraklarında müzakere yapmayı kabul etmedi. Müzakerelerin Ukrayna ve Belarus sınırında yer aldığı için Pripyat Nehri yakınında yapılacağı açıklandı.

Ukrayna Devlet Başkanlığı tarafından sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ile Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelesnkiy’nin telefonda görüştüğü ifade edilerek, “Ukraynalı delegenin Rus delegelerle herhangi bir ön koşul olmadan Ukrayna-Belarus sınırındaki Pripyat Nehri yakınında görüşmeye karar verdiler. Lukaşenko, Ukraynalı delegelerin seyahati boyunca, görüşmeler esnasında ve delegelerin dönüşüne kadar uçakların, helikopterlerin, roketlerin Belarus topraklarında oldukları yerde kalacaklarına dair sorumluluk aldı” denildi.

Zelenski neden Pripyat Nehri kenarında yapılmasını istedi?

Pripyat Nehri kenarı Belarus’un Gomel bölgesine bağlı bir yer ancak Ukrayna ve Belarus sınırında olduğu için Zelenski burada yapılmasını talep etti. Pripyat ayrıca Çernobil faciasında en çok zarar gören nehirlerden biri olmuştu.

Müzakerenin gerçekleştiği yer
Müzakerenin gerçekleştiği yer

"Sonuç çıkacağına inanmıyorum"

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rus heyetiyle toplantıdan sonuç çıkacağına çok inanmadığını belirterek, "Bırakalım denesinler. dedi.

Zelenski, paylaştığı video mesajda değerlendirmelerde bulundu. Rus heyeti ile toplantıdan sonuç çıkacağına çok inanmadığını aktaran Zelenski, "Bırakalım denesinler." diye konuştu.

Zelenskiy, "Böylece hiçbir Ukrayna vatandaşı, başkan olarak, küçük bir şans bile olsa, savaşı durdurmaya çalıştığımdan şüphe duymasın" şeklinde konuştu.

"Her türlü anlaşma iki tarafın da çıkarına olacak"

Rus müzakerecinin Rusya'nın en kısa sürede Ukrayna ile anlaşmaya istekli olduğunu aktardı. Müzakerecinin “Her türlü anlaşma iki tarafın da çıkarına olacaktır” dediği vurgulandı.

Belarus Dışişleri Bakanlığı, müzakerelerin yürütüldüğü masayı paylaştı.

  • Ne olmuştu?
  • Zelenski sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Ukrayna heyetinin, Ukrayna-Belarus sınırındaki Pripyat ırmağı bölgesinde Rus heyetiyle ön koşulsuz olarak görüşme konusunda anlaştık" demişti.
  • Rusya ordusunun bir kısmı Belarus'tan Ukrayna'ya saldırmıştı. Kiev yönetimin bu nedenle Belarus'ta tarafsız bir görüşmenin gerçekleşmeyeceğini söylemişti.

Rus heyeti Belarus'ta

Rus heyeti görüşme için adres gösterdiği Belarus'ta vardıktan sonra Kiev'den gelecek yanıtı beklemeye başlamıştı. Ukrayna heyeti de öğle saatlerinde görüşmenin yapılacağı yere ulaştı. Ukrayna Heyetine Savunma Bakanı Oleksii Reznikov başkanlık ediyor.

Ukrayna, ateşkes ve Rus birliklerinin topraklarından hemen çıkarılmasını istiyor.

Müzakere sonuçları açıklanacak mı?

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna ve Rusya heyetlerinin Belarus'taki müzakere görüşmelerinde talep ve pozisyonlarını kamuoyuna açıklamayacaklarını, müzakerelerin sessiz ilerleyeceğini söyledi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov basına yaptığı açıklamada, Rusya ve Ukrayna heyetlerinin Belarus'un Gomel kentinde başlayan müzakerelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Müzakerelerin dün başlamamasından dolayı üzüntü duyduklarını söyleyen Peskov, "Biliyorsunuz ki heyetimiz orada uzun süredir bekliyor. Müzakereler, Belarus'ta gece de başlayabilirdi. Ancak Ukrayna müzakere masasına şimdi geldi" dedi. Ukrayna ve Rus taraflarının müzakere sürecine ilişkin bir bilgi açıklamayacağını belirten Peskov, "Rusya ve Ukrayna delegasyonu müzakerelere ilişkin talep ve pozisyonlarını açıklamayacak. Müzakereler sessizce ilerleyecek" diye konuştu.

  • Pripyat nerede?
  • Pripyat (Ukraynaca: При́п'ять, Pryp”jat’; Rusça: При́пять, Pripjat’), Ukrayna'nın kuzeyinde, Kiev Oblastında, terk edilmiş bir şehirdir. Şehir Çernobil Nükleer Santrali çalışanları için 1970 yılında kurulmuştur. 1986 yılında Çernobil reaktör kazasının meydana gelmesi sonucu şehir boşaltılmıştır. Yaklaşık 1000 yıl sonra tekrar yaşanabilecek radyasyon düzeyine erişebilecek olan şehir, bugün terkedilmiş haliyle ilgi çekmektedir
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >