Dev birleşmede derin çatlak: Fiat Chrysler, Renault'a birleşme teklifini geri çekti
Otomobil sektörünün önde gelen üreticilerinden Fiat Chrysler, merkezi Fransa'da bulunan Groupe Renault’a yaptığı "birleşme teklifini" geri çektiğini duyurdu.
Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, Fiat Chrysler'in Renault ile birleşmesi durumunda bunun Renault ve Avrupa otomobil endüstrisi için harika bir fırsat olacağını söylemişti.
Renault, Fiat Chrysler Automobiles (FCA) ile gerçekleşebilecek olası bir yüzde 50-50 birleşmeyi değerlendirmeye aldığını duyurmuştu.
Fiat Chrysler, merkezi Fransa'da bulunan Groupe Renault'a yaptığı birleşme teklifini geri çekti.
Fiat Chrysler tarafından yapılan açıklamada, her iki şirket için önemli faydalar sağlamak için dikkatlice hazırlanan teklifin sunulduğundan beri yaygın olarak takdir topladığı belirtildi.
"Hemen geri çekme kararı aldı"
Fransa’daki siyasi koşulların şu anda böyle bir birleşmeye devam edilemeyeceğini gösterdiğine vurgu yapıldığı açıklamada “John Elkann başkanlığında toplanan Fiat Chrysler Automobiles Yönetim Kurulu, Groupe Renault’ya yaptığı birleşme önerisini hemen geri çekme kararı aldı.” ifadesi kullanıldı.
Dün, Fransız otomobil üreticisi Renault tarafından yapılan açıklamada, yönetim kurulu üyelerinin teklif üzerinde bir karar almak üzere toplandığı fakat Fransız Hükümeti temsilcilerinin toplantıda teklifle ilgili erteleme talep etmelerinden dolayı bir karara varılamadığı belirtilmişti.
Yüzde 50-50 bir birleşme teklif edilmişti
Fiat Chrysler Automobiles, (FCA), 27 Mayıs’ta iki şirketin olası yüzde 50-50 payla birleşmesi için bir teklif sunmuştu.
Hisseleri artmıştı
Renault Yönetim Kurulu'nun, Fiat Chrysler Automobiles'ın (FCA) birleşme teklifini değerlendireceği bildirilmişti.
Merkezi Fransa'da bulunan Groupe Renault'nun yönetim kurulundan, Fiat Chrysler Automobiles'in birleşme teklifine ilişkin açıklamada bulunulmuş. Açıklamada, yönetim kurulunun iki şirketin yüzde 50-50 payla birleşmesi teklifini görüşmek için toplandığı hatırlatılarak, İtalyan şirketin dostane teklifinin dikkatlice incelendikten sonra, kurulun söz konusu teklifi değerlendirmeye almaya karar verdiklerini belirtmişti.
Renault'nun hisseleri o gün yüzde 15,51 yükselişle 57,74 avrodan işlem görürken, Fiat Chrysler hisseleriyse yüzde 10,73 değer kazanarak 12,73 avroya yükselmişti.
FCA'nın öngörülerine göre, hisse takası yoluyla yapılması öngörülen birleşme sonucunda şirketlerin yıllık 8.7 milyon araç satışına ulaşması bekleniyordu.
Fransa devletinin yüzde 15 hissesi bulunuyor
1898'den beri otomotiv üretimi yapan Renault, geçen yıl 134 ülkede 3,9 milyon araç sattı. Şirketin 36 üretim tesisi, 12 bin 700 satış noktası ve 180 binden fazla çalışanı bulunuyor. Fransız devleti, yüzde 15 ile Renault’un en büyük hissedarı durumunda bulunuyor.
Her iki şirketin de Türkiye'de fabrikaları bulunuyor.