Dalga havuzuna girdi, hayatı karardı: Beyin yiyen amip yüzünden yaşamını yitirdi

Fabrizio Stabile
Fabrizio Stabile

ABD’nin New Jersey eyaletinde yaşayan sörfçü Fabrizio Stabile, Meksika'daki bir dalga havuzuna girdikten 21 gün sonra, bir amip yüzünden hayatını kaybetti.

ABD’nin New Jersey eyaletinde yaşayan sörfçü Fabrizio Stabile, Meksika'daki bir dalga havuzuna girdikten 21 gün sonra, beyin dokusunu yiyerek enfeksiyona neden olan bir amip (Naegleria fowleri) yüzünden hayatını kaybetti

Business Insider'da yer alan habere göre; 29 yaşındaki bir sörfçü, Teksas'ta bir tesiste havuza girdikten sonra "beyin yiyen bir amip" yüzünden hayatını kaybetti.

Doktorlar ilk önce Fabrizio Stabile'in menenjitten muzdarip olduğunu düşündü; ancak yapılan testler, talihsiz adamda beyin yiyen amip olduğunu ortaya koydu.

Uzmanlar, enfeksiyonu tedavi etmek için çok geç kalındığını açıkladı. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezinden yetkililer, sörf tesisinin suyunu test ettiklerini açıkladı.

Beyin yiyen amip yüzünden hayatını kaybeden Stabile ile ilgili olarak Waco-McLennan İlçe Halk Sağlığı Sözcüsü Kelly Craine, "Su numuneleri alındı ve şu anda araştırılıyor. Hafta sonuna kadar sonuç almayı umuyoruz" açıklamasında bulundu.

Yalnızca 4 kişi yaşama tutunabildi

Uzmanlar, Amerika Birleşik Devletleri'nde 1962 ve 2017 yılları arasında amiple enfekte olan 143 kişiden sadece dört kişinin hayatta kaldığını söyledi.

Beyin Yiyen Amip: Naegleria Fowleri

Naegleria fowleri ya da halk arasındaki adıyla, beyin yiyen amip, adını da aldığı üzere bir amip türüdür. Çoğunlukla göl, nehir ve sıcak su kaynakları gibi tatlı sularda ve toprakta bulunur. Naegleria’lardan yalnızca bir tür insan sağlığı için tehlikelidir: Naegleria fowleri.

Nasıl Bulaşır?

Naegleria fowleri, yalnızca burun yoluyla bulaştığında tehlikelidir. Eğer bu türü barındıran bir suda yüzdüyseniz ya da bir şekilde burnunuza su kaçtıysa, hastalığı kapma riskiniz bulunur. Asla, Naegleria fowleri barındıran suyu içerek hastalanmazsınız. Bu amip, yalnızca burun yoluyla beyine ulaşarak, beyin dokusunu yok etmeye başlar.

Nerelerde Bulunur?

  • Göller ve nehirler gibi tatlı sularda, jeotermal sularda, kaplıcalarda, iyi klorlanmamış havuz sularında bulunabilir. Naegleria fowleri, denizler gibi tuzlu sularda bulunmaz. Eğer havuz suyu, olması gereken şekilde klorlanmış ve arındırılmışsa, bu sudan enfeksiyon kapmazsınız.

Hangi Sıcaklıklarda Bulunur?

Naegleria fowleri, sıcağı seven (termofilik) bir organizmadır. 46°C sıcaklığa kadar oldukça iyi büyür. Daha yüksek sıcaklıklara da kısa sürelerde dayanıklıdır.

İnsandan İnsana Bulaşabilir Mi?

Hayır, insandan insana bulaşma söz konusu değildir.

Belirtileri Nelerdir?

  • Bakteri kökenli menenjit ile benzer semptomları gösterir. Başlangıç semptomları genellikle 5 gün sonra başlamakla beraber, 1 ila 7 günü bulabilir. Bunlar; baş ağrısı, ateş, bulantı veya kusma olabilir. İlerleyen semptomlar; boyun tutulması, kafa karışıklığı, çevreye ve insanlara karşı dikkat dağınıklığı, denge kaybı, nöbet geçirme ve halüsinasyonlardır.
  • Semptomların başlamasına takriben hastalık hızla yayılır ve genellikle 5 gün içerisinde ölümle sonuçlanır (1 ile 12 gün arasında). Ölüme sebep olan şey; enfeksiyonun beyin dokusunu öldürerek, beyinde ödem oluşturmasıdır.

Etkili Bir Tedavi Yöntemi Var Mı?

Tam olarak bilinmiyor. Laboratuvar koşullarında Naegleria fowleri üzerinde etkili birkaç ilaç bulunuyor. Fakat, hastaların çoğu kaybedildiğinden ötürü, sonuçlar tam olarak açık değil. Son zamanlarda 4 kişi, miltefosine adı verilen yeni bir ilaç sayesinde (diğer ilaç kombinasyonlarıyla beraber) enfeksiyondan kurtuldu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >