Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Eurovision'a tekrar katılabiliriz
Türkiye'nin son olarak 2012 yılında katıldığı, içerisinde Avrupalı ülkelerin yer aldığı şarkı yarışmasına tekrardan katılabileceğimiz haberini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay duyurdu. Oktay, açıklamasında 'daha adil bir sistem' vurgusunu da yaparak TRT'nin Eurovision Şarkı Yarışması'na tekrar dahil olabileceğini belirtti.
2019 yılında İsrail'in başkenti TelAviv'de64.'sü düzenlenecek Eurovision Şarkı Yarışması'na, Türkiye 5 yıldır tepkili olduğu için katılmıyor.
TRT'nin organizasyonunu üstlendiği şarkı yarışmasının, adil bir puanlama sistemine sahip olmadığı gerekçesiyle Türkiye, organizasyona katılmayı reddetmişti.
Eurovision Şarkı Yarışma'sının başlangıç tarihinin yaklaşmasıyla birlikte akıllara her sene gelen 'Bu yıl Türkiye yarışmaya katılacak mı?' sorusu geldi.
Bu sorunun cevabını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay verdi.
- ''Ayrıcalıklı beş ülkenin doğrudan yarı finallerdenbaşlaması haksızlık''
- 2009 yılında yarışmanın değerlendirme yönteminde köklü değişikliklere gidilmiş olması, izleyici oylarının %50'ye düşürülmesi, jüri oylarının etkisinin ise %50'ye yükseltilmesi adaletsiz bir puanlama sistemini de beraberinde getirdi.
- Kurum oylama ve katılım sistemine olan güvensizliği sebebiyle yarışmaya katılmamıştır. Bunun yanı sıra nedeni bilinmez, 5 ayrıcalıklı ülkenin yarı finallerde yarışmaksızın doğrudan final etabına geçmesinin adaletsiz bir sistem olduğu, her ülkenin yarışmada eşit şartlarda mücadele etmesi gerektiğini belirten Oktay, eğer gelecek yıllarda daha adil bir sistem kurulursa tekrar katılım değerlendirilecektir. dedi
Türkiye'nin Eurovision tarihi
Türkiye'nin Eurovision macerası 1975yılında, SemihaYankı'nın ''Seninle Bir Dakika'' şarkısıyla başlamıştır. İlk senesinde büyük bir hüsrana uğrayıp, yarışmayı sonuncu sırada bitirmiştir.
1978 yılında ikinci kez yarışmaya katılan Türkiye, ilk deneyiminin daha kötü bir sonuç elde ederek, 2 puan ile yine hüsrana uğruyor.