COVID-19 döneminde cep telefonu kullanımı önemli oranda arttı
SODİGEM tarafından yapılan araştırmalar, pandemi nedeniyle cep telefonu kullanımının büyük oranda arttığını gösteriyor.
Türkiye genelinde 73 şehirde 1293 kişinin katıldığı anketin verdiği sonuçlar telefon kullanımının kadınlarda %42.7, erkeklerde ise %52.8 arttığını gösteriyor.
Anadolu Üniversitesi Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi yani SODİGEM araştırmaları, yapılan anket sonucunda koronavirüs sürecinde cep telefonu kullanımına dair önemli istatistikler yayınladı. COVID-19 sürecinde cep telefonlarıyla dijital ortamlarda geçirdikleri süreyi irdeleyen araştırma, birçok farklı analizi ortaya çıkarıyor.
Ankete katılanların %70'i cep telefon kullanımının arttığını söylüyor.
Türkiye genelinde toplam 73 ilden 1293 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen anketin ardından ortaya çıkan rapor, bu süreçte dijital servislerin kullanım yoğunluğunu ortaya koyuyor. Ankete katılan kişilerin %70'i bilgisayar kullanımının arttığını ve %80'inin ise cep telefon kullanım süresinin arttığını belirtiyor.
Evde kalınan süre zarfında cep telefonu kullanımının kadınlarda %42.7, erkeklerde ise %52.8 arttığını gösteren araştırma, aynı zamanda bilgisayar kullanımına yönelik bir ipucu da veriyor. Ankete katılanlar arasında bilgisayar kullanımında en büyük artış ise %59.3 ile bekarlar arasında gerçekleşmiş. Diğer yandan görüntülü görüşme uygulamalarının kullanım sıklığı da %78 civarında artış göstermiş durumda. Ama buna ek olarak salgın öncesi dönemle kıyaslandığında video konferans uygulamalarıyla görüşmeler yapan kişilerin sayısı %273.5 oranında artmış. Video konferans uygulamalarını en fazla kullanan yaş grubu ise 18-24.
Yapılan bu araştırmalar aslında dijital bezginliğin önemli oranda arttığını gösteriyor. Evet, ankete katılanların büyük bir bölümü dijital ortam ve servislerin bu süreçte çok büyük oranda hayatlarını kolaylaştırdığını belirtiyor. Katılımcıların yarısından fazlası ise evde geçirdikleri süre zarfı boyunca dijital araçları çok kullanmaktan dolayı bezginlik hissi yaşadığını belirtmiş. Ankete katılanların %65.2'si aslında uzaktan çalışma imkanı olduğunu bildirirken, %22.2'si ise dijital ortamlarda aşırı fazla zaman geçirdiğini düşünüyor.
Hareketsizlik, fiziksel rahatsızlıkları artırıyor.
Evde kalmak demek bir anlamda 'hareketsizlik' anlamına da geliyor. Çünkü milyonlarca kişi bilgisayar başında çalışıyor ve çok fazla hareket imkanına sahip değil. Üstelik yürüme ve benzer fonksiyonlar da tam anlamıyla gerçekleşmediği için aslında ortaya çeşitli fiziksel rahatsızlıklar da çıkabiliyor. Bu noktada 18 ila 24 yaş grubunun %37.7'sifizikselrahatsızlıklaryaşadığını belirtiyor.
Evde kalmayla birlikte artan dijital alışkanlıkların bir diğeri ise çevrimiçi alışveriş. Evde geçirilen süre zarfında oyunlar da kaçış noktası olarak görülüyor. Alışveriş uygulamalarının kullanım oranı da %51.9 artış göstermiş.