'Çöplük'ten dönüşen Yöresel Ürün Merkezi: Kadınlara iş, yetimlere geçim kaynağı oldu
Sakarya'nın Geyve ilçesinde 2009 yılına kadar belediyenin çöp toplama yeri olarak kullanılan alanın revize edilmesiyle kurulan Yöresel Ürünler Merkezi, 40 kadına iş imkanı sağladı. Geleneksel yöntemlere modern usuller eklenerek salça, pekmez, turşu, sirke, tarhana, erişte, reçel gibi yöresel ürünlerin tüketiciyle buluşturulduğu merkezden elde edilen gelirle yetim ve öksüzlere yardım da yapılıyor.
Sakarya'nın Geyve ilçesinde 2009 yılına kadar belediyenin çöp toplama yeri olarak kullanılan alanın revize edilmesiyle kurulan Yöresel Ürünler Merkezi, 40 kadına iş kapısı oldu.
4 buçuk milyon lira yatırımla dönüşüm
Geyve-Taraklı kara yolunun kenarında 2009 yılına kadar belediyenin çöp toplama yeri olarak kullanılan 12 bin dönüm alanın revize edilmesiyle yaklaşık 4,5 milyon lira maliyetle kurulan ve geçen yıl ekim ayında açılan merkez, ilçede üretilen ürünleri doğrudan tüketiciye sunuluyor.
- Ayva başta olmak üzere ilçedeki meyve ve sebzelerden geleneksel yöntemlere modern usuller eklenerek üretilen salça, pekmez, turşu, sirke, tarhana, erişte, reçel gibi yöresel ürünler, "Geyva" markasıyla raflardaki yerini alıyor.
Yetim ve öksüzlere yardım
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Kadın Girişimciler Kurulu, Sakarya Üniversitesi ve Geyve Belediyesi'nin yürüttüğü proje kapsamında hayata geçirilen merkezden elde edilen gelirle ilçedeki öksüz ve yetimlere yardımda bulunuluyor.
"Pazarda ciddi pay almayı hedefliyoruz"
Geyve Belediye Başkanı Murat Kaya, yaptığı açıklamada, sadece kadınların çalıştığı bir alan oluşturduklarını, buranın aynı zamanda üretim merkezi, sosyal donatı alanı olduğunu söyledi.
Tesiste önemli oranda üretim yapıldığını, ürünlerin "Geyva" markasıyla tüketicilere sunulduğunu anlatan Kaya, "Marka tescili yapılmış, üretim belgeleri alınmış ve etiket sistemine geçilmiş bir uygulamamız var. Burada ayva sirkesi, pekmezi, turşusu, reçeli, ekşisi gibi ürünlerin tamamını geleneksel yöntemlerle üretiyoruz. Pazarda ciddi bir pay almayı da hedefliyoruz. En son İstanbul'da yapılan EMITT Fuarı'nda Geyve Belediyesi olarak 'Geyva' markamızla ayvanın çeşitli ürünlerini tanıtarak ilçe ekonomimize, ilçe çiftçimize ciddi katma değer sağladığımıza inanıyoruz." diye konuştu.
Profesyonel fabrikada geleneksel dokunuşlar
Kaya, profesyonel fabrikadaki tüm koşulların yerine getirildiğini ancak geleneksel metotlarla üretim yaparak fark oluşturduklarını dile getirerek, "Üretim kısmımızda doğal gaz yok, ürünlerimiz tamamen odun ateşiyle ve sobayla pişiriliyor. Bundan sonra bu tesisin sürdürülebilirliğini artırmayı planlıyoruz. Bu tesis, Türkiye'de erişilebilir tesis logosu alacak bir tesis. İnşallah onun da son aşamasına geldik." ifadelerini kullandı.