Çin ve Hindistan askerleri Sikkim'de yine çatıştı
Çin ve Hindistan, Nepal ve Butan arasındaki ihtilaflı sınır bölgesi Sikkim'in kuzeyindeki Naku La geçidinde çatıştı. Haziran 2020'de taşlı ve sopalı çatışmaya sahne olan yer dünyanın en uzun ihtilaflı sınır bölgesi unvanını taşıyor. İki ülke arasındaki Himalaya Dağları'nın çevrelediği belirsiz sınır hattı Çin ve Hindistan arasında egemenlik tartışmalarına neden oluyor.
Çin ile Hindistan arasında geçen yıl Nisan'da başlayan ve Haziran'da ölümcül çatışmalara yol açansınır anlaşmazlığı yine tetiklendi.
Hint basınında yer alan haberlerde, askerlerin, üç gün önce Hindistan'ın Nepal ve Butan arasındaki ihtilaflı sınır bölgesi Sikkim'in kuzeyindeki Naku La geçidinde çatıştığı, her iki taraftan da yaralıların olduğu bildirildi.
BBC'nin haberine göre, Hindistan ordusu 'küçük bir olayın yaşandığını' ve 'meselenin çözüldüğünü' duyurdu.
Taş ve sopalarla çatıştılar
Çin ile Hindistan, dünyanın en uzun itilaflı sınırını paylaşıyor. İki taraf da çeşitli bölgelerde hak iddia ediyor. Çin ve Hint askerleri, 2020 Haziran'ında sınırın kuzeybatısındaki Ladak bölgesinde bulunan Galvan Vadisi'nde çatışmış, olayda 20 Hint askeri hayatını kaybetmişti.Çin ordusu ise olayda can kaybı olduğunu doğrulamış ama sayıları paylaşmamıştı.
Haziran ayındaki çatışmanın ilginç noktası ise hiç ateşli silahın kullanılmamış olmasıydı. İki tarafın askerleri taşlarla ve sopalarla birbirine saldırmıştı.
Sorunun kaynağı nedir?
İki ülke arasındaki Himalaya Dağları'nın çevrelediği belirsiz sınır hattı Çin ve Hindistan arasında egemenlik tartışmalarına neden oluyor.
Akarsuların, göllerin, buzulların ve karlı zirvelerin bulunduğu 3 bin 500 kilometrelik sınır, tarafları sık sık karşı karşıya getiriyor.
Pekin yönetimi, 'Güney Tibet' olarak adlandırdığı Hindistan'ın Arunaçal Pradeş eyaletindeki 90 bin kilometrekarelik toprakta hak iddia ederken,Yeni Delhi ise Aksay Çin platolarını kapsayan 38 bin kilometrekarelik alanın Çin tarafından işgal edildiğini savunuyor.
- Taraflar, uzun yıllardır süregelen görüşmelere rağmen egemenlik ihtilaflarını çözemezken, iki ülke arasındaki gerilim, 2017'de Çin'in bölgedeki sınır yolunu tartışmalı bir platoya uzatmaya çalışması üzerine artmıştı.