Çikolata neden küflenir?

Arşiv
Arşiv

Çikolata uygun koşullarda muhafaza edilmediğinde çok hızlı bir şekilde bozulabilir. Peki çikolatanın bozulduğunu nasıl anlarız? Detaylar haberimizde...

Çikolata, geçmişi yıllar öncesine dayanan ve yaş fark etmeksizin pek çocuğumuzun severek tükettiği yiyecekler arasında. Fakat severek tüketsek de bıraktığı etkiler her zaman olumlu olmayabilir. Uygun ortam koşullarına sahip olmayan yerlerde muhafaza edildiğinde çikolatada küflenmeler ve çiçeklenmeler oluşabilir.

Çikolata küflenmesi nasıl anlaşılır?

Küflenmesi durumunda çikolatada şu durumlar gözlemlenir:

1. Üzerinde yeşil ipliksi yapılar oluşmaya başlayabilir.

2. Tadında bir bozukluk meydana gelebilir.

3. Yapışkan bir his bırakabilir.

Küflenme çikolata konusunda büyük bir risktir. Küflenmiş çikolatanın yenilmesi, çikolatanın asidik yapısından dolayı mide ve bağırsak rahatsızlığına yol açabilir.

Çikolata çiçeklenmesi nedir?

Çikolatada yağ kaynaklı ve şeker kaynaklı olmak üzere iki şekilde çiçeklenme görülür.

Yağ kaynaklı çiçeklenme: Toksik ve zararlı yağlar kullanılıp yüksek ısıda pişirilmesi ve sonrasında soğumaya bırakılması çikolatada yağ kaynaklı çiçeklenmeye neden olur.

Şeker kaynaklı çiçeklenme: Çikolata paketlenme ortamında çok fazla nem varsa, iyi paketlenmediyse çikolatada şeker kaynaklı çiçeklenme meydana gelir.

Çiçeklenmiş çikolatayı yemek zararlı mıdır?

Çiçeklenme durumu kendini çikolatanın üzerinde beyazlık oluşturarak belli eder. Fakat çiçeklenmiş çikolatayı yemek sağlık açısından herhangi bir sorun teşkil etmez. Çünkü bu mikrobiyolojik bir bozulma veya küflenme gibi bir durum değildir. Fakat iyi bir görüntüye sahip olmaması ve damakta bıraktığı kötü tat sebebiyle tüketimi pek tercih edilmez.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >