Bugün '5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü'

Bugün, 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü. Afiyet olsun! :)
Bugün, 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü. Afiyet olsun! :)

Bugün, 11 yıl önce UNESCO tarafından 5 Aralık 2013 tarihinde kabul edilen Dünya Türk Kahvesi Günü.

5 Aralık, 11 yıl önce Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 'Dünya Türk Kahvesi Günü' olarak Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne dahil edilmişti.

Türkiye'de çay ve kahveye olan ilgi, yerli ve yabancı fark etmeksizin herkes tarafından bilinen bir konu. Hatta buna bağlı olarak kahve içmeden önce yapılan öğüne bugün 'kahvaltı' diyoruz.

Bu durum, UNESCO'nun da ilgisini çekmiş olacak ki 11 yıl önce bugün, '5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü' olarak Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne dahil edildi.

Kendine özgü tadı, kokusu ve köpüğüyle bilinen Türk kahvesi, tarihi geçmişiyle de ön plana çıkıyor.

Kaynaklara göre, Yemen valisi Özdemir Paşa görev yerinde bu lezzeti keşfediyor ve bu eşsiz lezzetin Osmanlı hanedanı tarafından da keşfedilmesi için 1543 yılında İstanbul’a kahve çekirdeklerini getiriyor. Bu çekirdekler, burada Türklere özgü pişirme yöntemleriyle buluşuyor.

Osmanlı İmparatorluğu'ndan günümüze kadar gelen, bilinen en eski kahve hazırlama ve pişirme metotlarından birine sahip olan Türk Kahvesi, telvesi ile ikram edilme özelliği taşıyan tek kahve. Ayrıca, dünyada hemen hemen her tür restoranın menüsünde bulunan iki kahveden biri olma özelliğini de taşıyor.

Bugün her ne kadar teknolojik aletler yaşamımızın her alanında karşımıza çıksa da Türk kahvesinin kendine has pişirme yönteminde güğüm ve cezvelere yer veriliyor. Asıl olan bu pişirme yönteminde kullanılan araç-gereçler, ince öğütülmüş kahvenin ısınan suyla etkileşimine doğrudan katkı sağlayarak, kahvenin lezzetini başka bir seviyeye taşıyor.

Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği, ölçüsü 70ml. fincan başına Türk kahvesi ölçüsü 7-8 gram olarak öneriyor. Kahveyi içmeden önce telvenin dibe çöktüğünden emin olmak için kısa bir süre beklemek gerekiyor. Bilinenin aksine, yanında ikram edilen suyun sonunda değil; kahveden önce içilmesi gerekiyor. Bunun amacı, mevcutta ağızda var olan tadı sıfırlayarak, kahveden alınacak lezzeti arttırmak. Aynı zamanda manevi olarak da su sunumu, Türk geleneklerinde paylaşımcılığı ve misafirlere duyulan saygıyı sembolize ediyor.

Yanında lokum ya da küçük kurabiyelerle sunulduğunu görmek de mümkün olan Türk kahvesinin sade mi yoksa şekerli mi tüketileceği konusu da yoruma oldukça açık. Popüler ve bazılarının vazgeçilmezi olan bu tadı, siz nasıl tüketmeyi tercih ediyorsunuz?

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >