Börü filminde Atatürk'ü kimin seslendirdiği ortaya çıktı
6 bölümlük mini dizi olarak yayın hayatına başlayan Börü final bölümüyle sinemaya uyarlandı. Polis Özel Harekat'ın gözünden 15 Temmuz gecesi yaşanan olayların ele alındığı Börü filminde, bir sahnede Atatürk'ün konuşması yer alıyordu. Atatürk'ü kimin seslendirdiği ise merak konusu oldu. Ünlü oyuncu Tamer Karadağlı herkesin merak ettiği sorunun yanıtını Instagram hesabından yaptığı paylaşımla verdi.
Yönetmenliği 'Dağ' serisinden tanıdığımız Alper Çağlar'ın yaptığı, dijital yayın platformu olan BluTV'de yayınlanan Börü dizisi final bölümüyle sinemaya uyarlandı. 28 Aralık'ta gösterime giren film seyirciden şimdiye kadar yoğun ilgi gördü.
Börü filminin Atatürk'ün konuşmasının geçtiği bir sahne yaşandı. Filmin jeneriğinde seslendiren kişinin isminin geçmiyor olması da seyircide büyük bir merak uyandırdı. Ancak Tamer Karadağlı Instagram hesabından paylaştığı bir video ile Atatürk'ü kendisinin seslendirdiğini ve sesinin anlaşılmaması için de isminin jenerikte geçmesini uygun görmediğini söyledi.
İşte Börü filminde geçen Atatürk sahnesi ve Tamer Karadağlının o paylaşımı
- Tamer Karadağlı:
- “Börü” filminde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü seslendirdim. Adımın jenerikte yazılmasını istemedim. Seyredenlerin benim sesim olduğunu anlamaması önemliydi. Ki öyle oldu. Ben filmi de yaptığım dublajıda beğendim. Umarım siz de beğenirsiniz.. @borufilm
Börü ne demek?
Börü kelimesinin eski Türkçe’den gelen bir anlamı var. kurt, yiğit, bahadır ve cesur gibi farklı anlamlar taşımaktadır. Kurt anlamına gelen bu kelimenin, mitolojik bir anlamının da olduğu anlaşılmaktadır. Börü kelimesi sadece bildiğimiz hayvan olan kurt için değil, kutsal bir varlık olarak kabul gören kurt için de kullanılmaktadır.
Türk Edebiyatının ünlü yazarlarından HüseyinNihal Atsız’ın "Bozkurtların Ölümü" ve "Bozkurtlar Diriliyor" adlı romanlarında anlattığı Kürşad ve 40 çerisi hikâyesindeki savaşçılardan birinin adıda Börü'dür. Türkçe’de birçok farklı anlamı olan Börü kelimesi, kimi zaman at üzerinde arkasını dönerek ok atabilen savaşçıları kimi zaman yiğit güreşçileri kimi zaman ise Tanrı Dağı eteklerinde gezdiğine inanılan gök tanrılarını ifade etmek için kullanılmıştır.
Ergenekon destanı yazıtlarında ise, "Türklere yol göstermek için gökten gelen bozkurt" olarak adlandırılmaktadır.