Bir nick buyurmaz mıydınız?

Türk edebiyatında hepimizin bildiği meşhur yazar ve şairlerin, eskinin mahlası şimdinin nicki olan, hiç duymadığımız kalem adlarını sizler için derledik.

Mahlas; en temel anlamıyla, şair ve yazarların gerçek isimleri yerine kullandıkları takma adlardır. Fakat basit bir ayrım yapmak gerekirse mahlas şairlere, müstear yazarlara kullanılıyor. Mahlasın kullanılma sebebi ise, canları istediği için değil bazen sosyal, bazen siyasal ve hatta ekonomik sebeplerden dolayı olabiliyor. İşte mahlaslarını duyunca pek şaşıracağınız yazar ve şairler.
Ahmet Agah Beyatlı

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Mahlası kendi adından daha çok tanınan ender bir yazar, Beyatlı soyadıyla bize göz kırpıyor. Evet, Ahmet Agah aslında “Yahya Kemal Beyatlı” olmakla beraber, gençlik yıllarında “Esrar” takma adı ile şiirler yazdı.
Ahmet Agah Beyatlı Mahlası kendi adından daha çok tanınan ender bir yazar, Beyatlı soyadıyla bize göz kırpıyor. Evet, Ahmet Agah aslında “Yahya Kemal Beyatlı” olmakla beraber, gençlik yıllarında “Esrar” takma adı ile şiirler yazdı.
Yavuz Bülent Bakiler

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    “Seninle bir yağmur başlıyor iplik iplik, 
 Bir güzellik doğuyor yüreğime şiirden. 
 Martılar konuyor omuzlarıma, 
 Gözlerin İstanbul oluyor birden.”
 Dizelerinin sahibi Bakiler, bir zamanlar “Cezmi Bülent”, “Bülent Cezmi” adıyla da yayınlar yapmıştı.
Yavuz Bülent Bakiler “Seninle bir yağmur başlıyor iplik iplik, Bir güzellik doğuyor yüreğime şiirden. Martılar konuyor omuzlarıma, Gözlerin İstanbul oluyor birden.” Dizelerinin sahibi Bakiler, bir zamanlar “Cezmi Bülent”, “Bülent Cezmi” adıyla da yayınlar yapmıştı.
Halide Edip Adıvar

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Eğitimci, öğretmen, yazar, mütefekkir, onbaşı, profesör, milletvekili ve bütün bunların yanında iyi bir eş ve anne olan Halide Edip Adıvar, uzun yıllar “Halide Salih”, “Salih Zeki” isimlerini kulandı.
Halide Edip Adıvar Eğitimci, öğretmen, yazar, mütefekkir, onbaşı, profesör, milletvekili ve bütün bunların yanında iyi bir eş ve anne olan Halide Edip Adıvar, uzun yıllar “Halide Salih”, “Salih Zeki” isimlerini kulandı.
Sezai Karakoç 

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    “Şiir, ruh pencerelerini Allah'a açtıkça şiirdir.” Sözlerinin sahibi Sezai Karakoç, yazı faaliyetlerinde “Zülküfül Canyüce”, “Mehmet Yasin”, “Mehmet C”., “M. Cemil” gibi mahlaslar da kullanmıştı.
Sezai Karakoç “Şiir, ruh pencerelerini Allah'a açtıkça şiirdir.” Sözlerinin sahibi Sezai Karakoç, yazı faaliyetlerinde “Zülküfül Canyüce”, “Mehmet Yasin”, “Mehmet C”., “M. Cemil” gibi mahlaslar da kullanmıştı.
Peyami Safa

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Dokuzuncu Hariciye Koğuşu ile zihinlere kazınan yazar, annesi Server Bedia Hanım'dan uyarladığı takma ad olan “Sever Bedi” ile pek çok eser verdi. Bu eserlerden en sevilenleri Cingöz Recai macera romanları ile Cumbadan Rumbaya adlı romanıdır.
Peyami Safa Dokuzuncu Hariciye Koğuşu ile zihinlere kazınan yazar, annesi Server Bedia Hanım'dan uyarladığı takma ad olan “Sever Bedi” ile pek çok eser verdi. Bu eserlerden en sevilenleri Cingöz Recai macera romanları ile Cumbadan Rumbaya adlı romanıdır.
Necip Fazıl Kısakürek

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Türk basınının merkezi olan Bâb-ı Âli'nin önde gelen isimleri arasında yer alıp, Büyük Doğu Hareketi'ne önderlik eden şair , “Adıdeğmez”, “M. Sarıçizmeli”, “Dedektif Bir”, “Pervasız”, “Neslihan Kısakürek” gibi mahlaslarıyla da yazın dünyasında yer almıştır.
Necip Fazıl Kısakürek Türk basınının merkezi olan Bâb-ı Âli'nin önde gelen isimleri arasında yer alıp, Büyük Doğu Hareketi'ne önderlik eden şair , “Adıdeğmez”, “M. Sarıçizmeli”, “Dedektif Bir”, “Pervasız”, “Neslihan Kısakürek” gibi mahlaslarıyla da yazın dünyasında yer almıştır.
Nurettin Topçu 

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    İsyan etmenin dahi bir ahlakı olabileceğini, İsyan Ahlakı adıyla çevrilen tezinde anlatan yazar, “Nizam Ahmet” adıyla da çeşitli yazılar yayımlamıştır.
Nurettin Topçu İsyan etmenin dahi bir ahlakı olabileceğini, İsyan Ahlakı adıyla çevrilen tezinde anlatan yazar, “Nizam Ahmet” adıyla da çeşitli yazılar yayımlamıştır.
Orhan Veli Kanık

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Kimi zaman güzel havalarda mahvolan, kimi zaman mısralarına dokunmamızı isteyen şair, “Mehmet Ali Sel” takma ismi ile pek çok şiir yayınladı.
Orhan Veli Kanık Kimi zaman güzel havalarda mahvolan, kimi zaman mısralarına dokunmamızı isteyen şair, “Mehmet Ali Sel” takma ismi ile pek çok şiir yayınladı.
Ziya Gökalp

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Turancılık hareketinin öncüsü, yazdığı kitap ve makalelerle Türkçülük düşüncesini sistemleştiren Gökalp, mahlas olarak “Tevfik Sedat”, “Demirtaş” gibi isimler kullandı. Günümüzde “Türk milliyetçiliğinin babası” olarak anılıyor.
Ziya Gökalp Turancılık hareketinin öncüsü, yazdığı kitap ve makalelerle Türkçülük düşüncesini sistemleştiren Gökalp, mahlas olarak “Tevfik Sedat”, “Demirtaş” gibi isimler kullandı. Günümüzde “Türk milliyetçiliğinin babası” olarak anılıyor.
Reşat Nuri Güntekin

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Çalıkuşu, Yaprak Dökümü, Anadolu Notları gibi önemli eserlere imza atan yazar, “Ateş Böceği”, “Ağustos Böceği”, “Yıldız Böceği”, “Cemil Nimet”, “Hayreddin Rüştü”, ”Mehmet Ferit” ve “Sermet Feri” olmak üzere tam 7 tane mahlas kullandı.
Reşat Nuri Güntekin Çalıkuşu, Yaprak Dökümü, Anadolu Notları gibi önemli eserlere imza atan yazar, “Ateş Böceği”, “Ağustos Böceği”, “Yıldız Böceği”, “Cemil Nimet”, “Hayreddin Rüştü”, ”Mehmet Ferit” ve “Sermet Feri” olmak üzere tam 7 tane mahlas kullandı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >