Bilinmeyen yönleriyle ayrılıkçı ETA terör örgütü
İspanya'nın Bask özerk bölgesinin bağımsızlığı için 58 yıl savaşan ETA örgütü, tarihler 9 Nisan 2017’yi gösterirken silahlarının tamamını resmen teslim etti. Avrupa’nın ortasındaki bu son ayaklanmanın resmen noktalanmasının yıl dönümü yaklaşırken, bilinmeyen yönleriyle ayrılıkçı ETA terör örgütü.
Bask ayrılıkçı terör örgütü ETA’nın silahlara veda etme kararını, İspanya Başbakanı Zapatero, “demokrasinin ve sağduyunun zaferi” olarak nitelendirecek. İçişleri Bakanı Rubalcabo ise “keşke bugün daha önce gelseydi” temennisinde bulunacaktı…
58 yıl süren bu iç savaşta 850 kişinin ölümünden sorumlu tutulan Euskadi Ta Askatasuna (ETA), İspanya ve Fransa sınırları içerisinde yaşayan Bask kökenli kişilere ait bağımsız bir devlet kurma amacıyla 1959 yılında kuruldu.
1939 yılında sona eren İspanya İç Savaşı'ndan 1975 yılında Francisco Franco'nun ölümüne kadar geçen dönemde, İspanya'da hakim olan Franco diktatörlüğüne karşı kurulan örgüt, Bask bölgesinin bağımsızlığı için 1968 yılından 9 Nisan 2017'ye kadar çeşitli faaliyetlerde bulundu.
ETA, kültürel hakların savunuculuğu ekseninden yıllar içerisinde, silahlı eylem gerçekleştiren bir terör örgütüne dönüştü.
İspanya hükümeti tarafından, 1979 yılında Bask bölgesindeki yaklaşık 2 milyon kişiye özerklik tanınmasına rağmen, ETA tam bağımsızlık için silahlı mücadelesine devam etme kararı almıştır.
ETA'nın siyasi kanadı olan ve şuan yasaklanmış olan parti Batasuna, Bask bölgesindeki oyların yaklaşık yüzde 20'lik kısmını toplamıştır.
1968'den 2011'e kadar 850 kişinin ölümüne neden olan ETA, Avrupa Birliği ve ABD tarafından da terör örgütü listesine alınmıştır.
24 Mart 2006'da yapılan ateşkesi ihlal eden ETA, 30 Aralık 2006'da Madrid Barajas Uluslararası Havalimanı'na bombalı bir eylem gerçekleştirmiştir.
58 yıl savaşan ETA tarihler 9 Nisan 2017'yi gösterirken, artık tamamen silahları bıraktığını açıklayıp, silahlarının bulunduğu 8 adet deponun yerini söyleyerek süresiz ateşkes ilan etmiştir.