Benzine indirim geldi: 6 ağustos 2024 güncel akaryakıt fiyatları

Arşiv
Arşiv

Piyasalardaki dalgalanma sonucunda akaryakıt fiyatları değişiklik gösteriyor. Benzine 1 lira 73 kuruşluk bir indirim geldi.

6 ağustos itibari ile benzinin litre fiyatında 1,73 liralık bir indirim meydana geldi. İndirim pompaya yansıdı. İstanbul'da benzinin fiyatı 45,08 liradan 43,51 liraya düştü. Motorinin fiyatı ise 43,64 olarak sabit kaldı.

Akaryakıt fiyatları nasıl belirleniyor?

Ülkemizde tüketiciye sunulan akaryakıt fiyatlarının oluşuması, dünyadaki petrol piyasasının fiyatlarıyla doğrudan bağlantılıdır. Brent petrol fiyatında yaşanacak herhangi bir değişim, ülkemizdeki akaryakıt fiyatlarının artmasına ya da azalmasına neden olmaktadır. Dolayısıyla Brent petrol fiyatının etkisi oldukça önemlidir. Akaryakıt fiyatlarının oluşmasında lojistik maliyetler, vergi oranları, döviz kuru vb. diğer etkenler de etkili olduğu için Brent petrol fiyatlarındaki değişimin her zaman tüketiciye satış fiyatına eş zamanlı etki etmesi beklenmemelidir. Örneğin; Brent petrol fiyatında düşüş yaşanması, ülkemizdeki akaryakıt fiyatlarında direkt olarak düşüş yaşanmasına sebep olmayabilir. Özellikle petrolün ülkemizde ithal bir mal olarak kullanılması, döviz kurunda yaşanan artışın ya da düşüşün petrol fiyatına direkt olarak etki etmesine sebep olmaktadır.

Global ve ekonomik faktörlere ek olarak, ülkemizde petrol fiyatlarının oluşmasına etki eden 3 farklı süreç bulunmaktadır. Bunlardan ilki, rafineri satış fiyatının oluşumudur. Bu aşamada petrol rafineriden geçer. Sonrasında Özel Tüketim Vergisi(ÖTV) ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu(EPDK) payı petrol fiyatlarına eklenir ve rafineri satış fiyatı ortaya çıkar. İkinci aşama ise akaryakıt depo satış fiyatının belirlenmesidir. Rafineriden çıkan yakıt, dağıtıcı firma tarafından satın alınır ve depolanır. Dağıtıcı firma, hizmet ücretini ve kâr fiyatını ekleyerek satışa sunar ve bu şekilde depo satış fiyatı oluşmuş olur. Üçüncü ve son aşama ise akaryakıt pompa satış fiyatının belirlenmesidir. Akaryakıt istasyonları dağıtıcı firmalardan akaryakıtı satın alır. Lojistik ve işletme maliyetleri, depo satış fiyatına eklenir ve akaryakıt istasyonları, tavsiye edilen satış fiyatını baz alarak kâr elde edebilecek şekilde nihai tüketiciye satışını gerçekleştirir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >