Belgesiz işçi çalıştıranlara para cezası geliyor
Mesleki Yeterlilik Kurumu, bazı meslekler için yeterlilik belgesi zorunluluğu getirildiğini açıkladı. Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğe göre belgesiz işçi çalıştıran işverenlere 500 lira ceza kesilecek.
"Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ" Resmi Gazete'de yayımlandı.
Tebliğ, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup çalışanlar için Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilen meslekleri belirlemeyi ve yayımını sağlamayı amaçlıyor.
Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup MYK tarafından standardı yayımlanan ve tebliğin ekinde de yer alan farklı seviyelerdeki 29 meslek grubunda Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayan kişiler, bugünden itibaren 12 ay sonra çalıştırılamayacak.
Kimler muaf?
"Mesleki Eğitim Kanunu"na göre ustalık belgesi almış olanlar, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı mesleki ve teknik eğitim okulları ile üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar için bu belge şartı aranmayacak.
Buna ilişkin denetimler iş müfettişlerince yapılacak.
- Bu tebliğ hükümlerine aykırı davranan işveren veya işveren vekillerine her bir çalışan için 500 lira idari para cezası kesilecek.
Farklı seviyelerde belge zorunluluğu getirilen meslek gruplarından bazıları;
• Elektrik pano montajcısı
• Frezeci
• İnşaat işçisi
• Köprülü vinç operatörü
• Liman kuru yük operasyon elemanı
• Orman üretim işçisi
• Otomasyon sistemleri montajcısı
• Otomotiv elektrikçisi
• Plastik enjeksiyon üretim elemanı
• Tornacı
• Boyama operatörü
MYK Mesleki yeterlilik belgesi nasıl alınır?
Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun internet sitesi mesleki yeterlilik belgesinin nasıl alınacağına dair bilgiler yer alıyor.
Bu bilgileri göre:
- Bireylerin MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi alabilmeleri için belge almak istedikleri mesleğe ait ulusal yeterliliğin olması ve MYK tarafından bu ulusal yeterlilikte sınav ve belgelendirme yapmak üzere yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşunun bulunması gereklidir.
- Adaylar, belge almak istedikleri ulusal yeterliliklerde yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarını MYK internet sitesindeki yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları arama modülünden sorgulama yaparak öğrenir.
- Sınav ve belgelendirme sürecinin tamamı yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarınca yürütülür, bireyler sınav başvurularını belge almak istedikleri ulusal yeterliliklerde yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarına yaparlar.
- Ulusal yeterliliklere göre yürütülen teorik ve performansa dayalı sınavlarda başarılı olan adaya MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi ve aynı format dâhilinde taşınabilir cüzdan tipi MYK Mesleki Yeterlilik Kimlik Kartı düzenlenir.