Başkan Biden'ın sahip olduğu 12 ayrıcalık nedir?
Başkan Biden seçimle beraber 12 ayrıcalık daha kazandı. Bazısı yürütme ve başkomutanlık yetkisi gibi alışkın olduğumuz maddeler ancak özel sinema salonu gibi ilginç ayrıcalıklar da mevcut.
3 Kasım 2020 tarihinde başlayan ABD Başkanlık Seçimi'nin resmi sonuçlarına göre Joe Biden oylamaları kazanmıştı. Biden, 20 Ocak'ta yemin ederek görevine resmen başladı. Elbette söz konusu ABD Başkanlığı gibi etkin bir görev olduğunda bu koltuğun getirdiği ayrıcalıklar da önem kazanıyor.
ABD Başkanı, büyük bir ekonomik ve askeri gücü, sahip olduğu özel ayrıcalıklarla yönetme yetkisi kazanıyor. Bazıları oldukça şaşırtan ayrıcalıkları öğrendiğiniz zaman Joe Biden'ın tek başına sahip olduğu gücün etkilerini tahmin edebilirsiniz.
- ABD Başkanı Joe Biden'ın sahip olduğu ayrıcalıklar:
- 1. Başkomutanlık yetkisi
- 2. Yürütme yetkisi
- 3. Büyükelçileri atama yetkisi
- 4. Yüksek Mahkeme hakimlerini atama yetkisi
- 5. Veto yetkisi
- 6. Ulusal Muhafızlar’a çağrı ayrıcalığı
- 7. Özel seyahat ödeneği
- 8. Özel mobilya ödeneği
- 9. ABD başkanı özel uçağı
- 10. Özel personel ödeneği
- 11. Ömür boyu koruma hizmeti
- 12. Özel sinema salonu
Başkomutanlık yetkisi
Bir ABD başkanı seçildiği zaman hem devlet başkanı, hem hükümet başkanı hem de başkomutan görevlerini üstleniyor. Başkomutanlık yetkisinin anlamı: ABD’de bulunan tüm eyalet ordularının, silahlı kuvvetlerinin ve deniz kuvvetlerinin en yetkili görevlisi olmaktır.
ABD başkanı başkomutan olarak; ülke dışına asker gönderebilir, askeri güç kullanımını onaylayabilir, nükleer silahların kullanılmasını emredebilir ve ordu üzerinde özel düzenlemeler yapabilir. Bazı durumlarda Kongre ya da Senato desteği gerekse bile pek çok durumda başkan kendi başına karar verebilme yetkisine sahiptir.
Yürütme yetkisi
ABD başkanı bu yetki ile yaptırımların uygulanmasını durdurabilir, genel af kararlarını onaylayabilir ve uluslararası antlaşmaları sonlandırabilir.
Aynı zamanda Kongre’ye danışarak olağanüstü hal ilan edebilir ve genel seferberlik ilan edebilir. Elbette, tüm bu kararları aklına estiği gibi alamıyor. Kongre’den, Senato’dan ve bakanlardan aldığı tavsiyeler doğrultusunda bir karar veriyor. Ancak bu konularda son söz ABD başkanına aittir.
Ulusal Muhafızlara çağrı ayrıcalığı
ABD başkanı kendi kararı ile ya da bir eyaletin isteği ile Ulusal Muhafızlar’ı göreve çağırabilir.
ABD Ulusal Muhafızları ordudan farklı olarak ülke içinde asayişi sağlama görevini üstlenmiş ağır silahlı kolluk kuvvetleridir. Son dönemde ülkede yaşanan iç çatışmalarda sık sık göreve çağrıldıkları görülmüş ve bu nedenle başkan; halk, Kongre ve Senato tarafından eleştirilmiştir.
Ömür boyu koruma
Görev süresi boyunca kendisi ve ailesi İç Güvenlik İstihbarat birimleri tarafından korunan ABD başkanları, görev süreleri bittikten sonra da ömür boyu koruma hizmeti almaya devam ederler. Aynı şekilde başkanların çocukları da 16 yaşına kadar söz konusu koruma hizmetinden faydalanırlar.
Koruma hizmeti içine; başkanların görev süresi sonrası aldıkları maddi tazminat, her başkan için gerçekleştirilen cenaze masrafı, halka açık yollarda direksiyon başına geçmeleri yasak olduğu için sürücü hizmeti gibi pek çok tutar daha dahil oluyor. 2017 yılında Gizli Servis bütçesinin 1,9 milyar dolar olduğunu hatırlatmakta yarar var.
Özel sinema salonu
Diğer ayrıcalıkların yanında Beyaz Saray’da bulunan bir sinema salonu çok önemli gibi görünmese bile yalnızca ABD başkanı ve ailesinin sahip olduğu bir ayrıcalık olması açısından dikkat çekici bir nokta.
İlk kez ülkenin 32. başkanı Franklin D. Roosevelt tarafından Beyaz Saray’da bir oda, 51 koltuklu bir sinema salonuna dönüştürülmüştür. Son First Lady Melania Trump için bu salon yeterli gelmemiş olacak ki yönetim birimlerinin bulunduğu Batı Kanadı’nda bir sinema salonu daha açıldı.
- ABD başkanlarının ülke içi ve ülke dışı konularda sahip oldukları yetkileri ve ayrıcalıkları gördüğümüz zaman ABD seçimlerinin ve yeni başkanın bu kadar heyecan ve endişe yaratmasının nedeni anlaşılıyor. Bazıları oldukça şaşırtıcı olan yetkileri, özellikler askeri olanları, duyunca endişe hissetmemek zor olsa gerek.
Kaynak: Webtekno