İngiltere Başbakanı May'den 'istifa' açıklaması
İngiltere Başbakanı Theresa May, çıkmaza giren Brexit sürecinde milletvekilleri tarafından istifaya zorlanıyor. May ise bu bağlamda Brexit anlaşmasının onaylanması durumunda istifaya hazır olduğunu açıkladı.
Birleşik Krallık'ta tartışmaların odağındaki Brexit çıkmazı devam ediyor. İngiltere Başbakanı Theresa May, Brexit anlaşmasının onaylanması durumunda istifaya hazır olduğunu açıkladı.
İngiltere Başbakanı Theresa May'in Brexit yanlısı isimlere, AB ile uzlaştığı Brexit anlaşmasının onaylanması durumunda istifaya hazır olduğu mesajını verdiği belirtildi.
- May'in, Brexit sürecinde milletvekilleri tarafından istifaya zorlandığı biliniyordu.
1 milyon İngiliz sokakta
Brexit karşıtlarının dün Londra’da gerçekleştirdiği yürüyüşe de bir milyondan fazla gösterici katılmıştı.
İktidardaki Muhafazakâr Partili milletvekilleri BBC’ye yaptığı değerlendirmede, May’in Başbakanlıktan istifa etmesi halinde Brexit anlaşmasının Parlamento’da onaylanabileceğini söyledi.
Adı açıklanmayan partililer, AB ile müzakerelerin bir sonraki sürecinde Başbakan May’in sorumlu olmayacağına emin olmaları halinde Brexit anlaşmasını destekleyebileceklerini söyledi.
- May, geçtiğimiz hafta Brexit’in ertelenmesi talebi ile Brüksel’de AB liderleri ile görüşmüş ve Brexit anlaşmasının İngiltere Parlamentosu’nda üçüncü defa oylanacağını söylemişti. Ancak May, bir yandan da anlaşmanın oylanması için yeterli çoğunluğa sahip olamayacakları ihtimali olduğunu da vurgulamıştı.
Diğer yandan İngiliz basını Başbakan May’i koltuğundan indirmek için kabinedeki milletvekillerinin hükümet darbesi planı yaptığını ve bu yıl içerisinde yapılacak parti liderliği seçimine kadar Muhafazakâr Parti’ye geçici bir başkanı getirmeyi planladıklarını iddia ediyor.
Brexit süreci
İngiltere 23 Haziran 2016'da yapılan referanduma yüzde 48'e karşı yüzde 52 ile Brexit kararı almıştı. Referandumda 17 milyon 410 bin 742 kişi Brexit, 16 milyon 141 bin 241 kişi de AB üyesi kalınması için oy vermişti.
İngiliz hükümeti 29 Mart 2017'de Lizbon Anlaşması'nın üyelerin birlikten ayrılma sürecini düzenleyen 50. maddesini işleterek Brexit sürecini resmen başlatmıştı.
Avrupa Adalet Divanı aralık ayında aldığı kararla İngiltere'nin 50. maddenin Brexit için yürürlüğünün tek yanlı iptal edebileceğine hükmetmişti.
İngiliz hükümeti, AB ile vardığı ayrılık anlaşmasının Parlamentoda iki kez ezici çoğunlukla reddedilmesinin ardından 29 Mart'ta gerçekleşmesi gereken Brexit'i erteleme talebinde bulunmuştu.
Geçen hafta yapılan AB Liderler Zirvesi'nde Brexit, ayrılık anlaşmasının İngiliz Parlamentosunda onaylanması halinde 22 Mayıs'a, yeniden reddedilmesi halinde ise 12 Nisan'a ertelenmişti.