Avrupa’da bölünme ihtimali olan 4 büyük ülke

AVRUPA BÖLÜNME HARİTASI
AVRUPA BÖLÜNME HARİTASI

Avrupa ülkelerinde yer alan ayrılık taraftarı bölgeler Katalonya’nın bağımsızlık referandumunun ardından seslerini yükseltmeye başladı. İşte bu ülkeler arasında en dikkat çeken, kıtanın en güçlü 4 ülkesi ve ayrılmak isteyen bölgeler...

İspanya’nın Katalonya özerk bölgesindeki bağımsızlık referandumunun ardından gözler Avrupa’daki ayrılıkçı gruplara çevrildi. İspanya’nın ardından İtalya’daki iki bölgede de ‘özerklik haklarını arttırma’ talebiyle referandum düzenlendi.

Avrupa ülkelerinde birçok bölge bağımsızlık ya da daha fazla özerklik talep ediyor. Çoğu bölge, kendi ülkelerindeki diğer bölgelerin ekonomik durumunun kötü olmasından dolayı ayrılmak istiyor.

İşte bu ülkeler ve ayrılmak isteyen bölgeler...

İspanya – Katalonya ve Bask

                                    
                                    Avrupa’da bağımsızlık isteyen bölgeler arasında en çok tehdit gören ülke İspanya. Madrid hükümetinin başı Katalonya ve Bask bölgesinin bağımsızlık istekleriyle dertte. 
  
Katalonya ülkenin en zengin bölgesi. Ülke ihracatının yüzde 25’i buradan çıkıyor. 1 Ekim’de İspanyol polisinin müdahalesine rağmen düzenlenen referandumda sandıktan yüzde 90 civarında ‘Evet’ çıktı. Katalonya özerk yönetimi henüz ‘bağımsızlık’ ilan etmiş değil. 
  
Geçtiğimiz günlerde Madrid yönetimi seçilmiş Katalonya Özerk Bölgesi hükümetinin görevine son vereceğini, Katalonya Parlamentosu'nun yetkilerinin sınırlandırılacağını ve 6 ay içinde bölgede erken seçime gidileceğini açıklamıştıBask bölgesi ise çok zengin değil fakat Katalonya’dan ayrılan önemli bir yanı var: Silahlı mücadele. İspanyol güvenlik güçleri yaklaşık 50 yıl boyunca ETA örgütüyle mücadele etti. 2011’de silah bırakan bağımsızlık yanlısı örgütün birçok destekçisi olmasına rağmen referandum gerçekleşmedi.
İspanya – Katalonya ve Bask Avrupa’da bağımsızlık isteyen bölgeler arasında en çok tehdit gören ülke İspanya. Madrid hükümetinin başı Katalonya ve Bask bölgesinin bağımsızlık istekleriyle dertte. Katalonya ülkenin en zengin bölgesi. Ülke ihracatının yüzde 25’i buradan çıkıyor. 1 Ekim’de İspanyol polisinin müdahalesine rağmen düzenlenen referandumda sandıktan yüzde 90 civarında ‘Evet’ çıktı. Katalonya özerk yönetimi henüz ‘bağımsızlık’ ilan etmiş değil. Geçtiğimiz günlerde Madrid yönetimi seçilmiş Katalonya Özerk Bölgesi hükümetinin görevine son vereceğini, Katalonya Parlamentosu'nun yetkilerinin sınırlandırılacağını ve 6 ay içinde bölgede erken seçime gidileceğini açıklamıştıBask bölgesi ise çok zengin değil fakat Katalonya’dan ayrılan önemli bir yanı var: Silahlı mücadele. İspanyol güvenlik güçleri yaklaşık 50 yıl boyunca ETA örgütüyle mücadele etti. 2011’de silah bırakan bağımsızlık yanlısı örgütün birçok destekçisi olmasına rağmen referandum gerçekleşmedi.
Belçika – Flamanlar

                                    
                                    Avrupa Birliği ve NATO’ya ev sahipliği yapan Belçika’da kuzey ve güney bölgelerinde kültürel ve dil ayrılıkları yaşanıyor. Kuzeydeki Flamence konuşan Flaman bölgesi ile güneydeki Fransızca konuşan Valonya bölgeleri arasında ekonomik uçurum söz konusu. Ülke nüfusunun yüzde 60’ını temsil eden Flamanlar ülke ekonomisinin bel kemiği konumunda. 

  
Burada İspanya’dakine benzer bir durum var. Flamanlar, ekonomik açıdan çok iyi durumda olmayan Valonyalıların ülke ekonomisine oluşturduğunu iddia ettikleri yükü kabul etmiyor. Fakat ayrılmamalarının en önemli nedeni başkent Brüksel. Bu kenti kimin alacağı netlik kazanamadığı için böyle bölünme çabaları sonuçsuz kalıyor.
Belçika – Flamanlar Avrupa Birliği ve NATO’ya ev sahipliği yapan Belçika’da kuzey ve güney bölgelerinde kültürel ve dil ayrılıkları yaşanıyor. Kuzeydeki Flamence konuşan Flaman bölgesi ile güneydeki Fransızca konuşan Valonya bölgeleri arasında ekonomik uçurum söz konusu. Ülke nüfusunun yüzde 60’ını temsil eden Flamanlar ülke ekonomisinin bel kemiği konumunda. Burada İspanya’dakine benzer bir durum var. Flamanlar, ekonomik açıdan çok iyi durumda olmayan Valonyalıların ülke ekonomisine oluşturduğunu iddia ettikleri yükü kabul etmiyor. Fakat ayrılmamalarının en önemli nedeni başkent Brüksel. Bu kenti kimin alacağı netlik kazanamadığı için böyle bölünme çabaları sonuçsuz kalıyor.
Birleşik Krallık – Galler ve İskoçya

                                    
                                    Avrupa’nın askeri ve ekonomik açıdan en güçlü ülkelerinden Kuzey İrlanda, İskoçya, Galler ve İngiltere’den oluşan Birleşik Krallık, bağımsızlık isteyen yönetimlerden oluşuyor. Diğer ülkelere benzer bir talep olmasa da Galler ve İskoçya bağımsızlık isteyen yerler arasında. İskoç yetkililer birçok kez bağımsızlık referandumu düzenleneceğine ilişkin açıklama yaptı. 2014 yılında bu referandumu gerçekleştirdi ancak halkın yüzde 55’i ‘Hayır’ oyu verdi. İngiltere’nin BREXIT (AB’den ayrılma) sürecine girmesi ile İskoçya Bölgesel Hükümeti Başbakanı Sturgeon, Brexit'in şartları kesinleşene kadar ülkesinin ikinci bağımsızlık referandumuna ilişkin planlarını askıya aldığını duyurdu. 
  
Galler’deki bağımsızlık isteyenler İskoçya’daki gibi fazla değil. Ülke nüfusunun yüzde 20’ye yakınının bağımsızlık istediği belirtiliyorÖte yandan AB’den ayrılmak için düzenlenen BREXIT referandumunda Galler halkı, İngiltere gibi ayrılma yönünde karar aldı.
Birleşik Krallık – Galler ve İskoçya Avrupa’nın askeri ve ekonomik açıdan en güçlü ülkelerinden Kuzey İrlanda, İskoçya, Galler ve İngiltere’den oluşan Birleşik Krallık, bağımsızlık isteyen yönetimlerden oluşuyor. Diğer ülkelere benzer bir talep olmasa da Galler ve İskoçya bağımsızlık isteyen yerler arasında. İskoç yetkililer birçok kez bağımsızlık referandumu düzenleneceğine ilişkin açıklama yaptı. 2014 yılında bu referandumu gerçekleştirdi ancak halkın yüzde 55’i ‘Hayır’ oyu verdi. İngiltere’nin BREXIT (AB’den ayrılma) sürecine girmesi ile İskoçya Bölgesel Hükümeti Başbakanı Sturgeon, Brexit'in şartları kesinleşene kadar ülkesinin ikinci bağımsızlık referandumuna ilişkin planlarını askıya aldığını duyurdu. Galler’deki bağımsızlık isteyenler İskoçya’daki gibi fazla değil. Ülke nüfusunun yüzde 20’ye yakınının bağımsızlık istediği belirtiliyorÖte yandan AB’den ayrılmak için düzenlenen BREXIT referandumunda Galler halkı, İngiltere gibi ayrılma yönünde karar aldı.
İtalya - Padanya (Lombardiya ve Veneto)

                                    
                                    Avrupa Birliği içerisinde Yunanistan’dan sonra en fazla ekonomik sıkıntı yaşayan İtalya’da zaman zaman ayrılıkçı söylemlerde bulunan bölge yetkilileri öne çıkıyor. Lombardiya, Aosta, Piyemonte, Ligurya, Veneto ve Emilia-Romagna bölgelerini kapsayan Padanya’da bunların başında geliyor. 

  
İtalya gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 30’unu karşılayan ve ülkenin en zengin iki bölgesi olan Lombardiya ve Veneto, geçtiğimiz hafta merkezi yönetimden daha geniş ‘finansal’ haklar elde etmek (özerklik) için referandum düzenledi. Yüzde 90’dan fazla bir oranda ‘Evet’ çıktı.Veneto Bölge Başkanı Luca Zaia ve Lombardi Bölge Başkanı Roberto Maroni, İtalyan hükümetine her yıl vergi gelirlerinden 50'şer milyar Euro'dan fazla ödeme yapıldığını söylemişti. Referandumdan önce Maroni "Biz Katalonya değiliz. Biz İtalyan ulusu içinde daha fazla özerklikle yaşamaya devam edeceğiz, Katalonya gibi 29'uncu Avrupa Birliği üyesi olma amacımız yok" ifadelerini kullanmıştı. Fakat ilerleyen yıllarda bu bölgelerin İtalya’da n ayrılmasının sürpriz olmayacağı söyleniyor.
İtalya - Padanya (Lombardiya ve Veneto) Avrupa Birliği içerisinde Yunanistan’dan sonra en fazla ekonomik sıkıntı yaşayan İtalya’da zaman zaman ayrılıkçı söylemlerde bulunan bölge yetkilileri öne çıkıyor. Lombardiya, Aosta, Piyemonte, Ligurya, Veneto ve Emilia-Romagna bölgelerini kapsayan Padanya’da bunların başında geliyor. İtalya gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 30’unu karşılayan ve ülkenin en zengin iki bölgesi olan Lombardiya ve Veneto, geçtiğimiz hafta merkezi yönetimden daha geniş ‘finansal’ haklar elde etmek (özerklik) için referandum düzenledi. Yüzde 90’dan fazla bir oranda ‘Evet’ çıktı.Veneto Bölge Başkanı Luca Zaia ve Lombardi Bölge Başkanı Roberto Maroni, İtalyan hükümetine her yıl vergi gelirlerinden 50'şer milyar Euro'dan fazla ödeme yapıldığını söylemişti. Referandumdan önce Maroni "Biz Katalonya değiliz. Biz İtalyan ulusu içinde daha fazla özerklikle yaşamaya devam edeceğiz, Katalonya gibi 29'uncu Avrupa Birliği üyesi olma amacımız yok" ifadelerini kullanmıştı. Fakat ilerleyen yıllarda bu bölgelerin İtalya’da n ayrılmasının sürpriz olmayacağı söyleniyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >