Avrupa Birliği: İsrail Batı Şeria'daki toprakları gasp ediyor

Son dakika
Son dakika

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail'in Batı Şeria'daki toprakları ele geçirdiğini söyledi.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Washington'da düzenlenen NATO Liderler Zirvesi'nde yaptığı açıklamada, Gazze ve Batı Şeria'daki durumun son dokuz ay içinde hiç olmadığı kadar kötüleştiğini vurguladı. Borrell, Batı Şeria'da İsrail hükümetinin toprakları ele geçirdiğini belirterek uluslararası hukuka aykırı bu eylemin kınanması gerektiğini dile getirdi.

Ayrıca Borrell, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Filistin yönetiminin gelirlerine el koyduğunu hatırlatarak, ateşkes çağrısı yaparken tüm rehinelerin serbest bırakılmasını ve iki devletli çözümü desteklediğini yineledi.

7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye yönelik saldırıların başlamasının ardından işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te Filistinlilere yönelik gözaltılar, baskınlar ve saldırıların arttığına dikkat çekti.

''Rusya'ya karşı Ukrayna kazanmalı''

Josep Borrell, "Ukrayna'yı desteklemenin savaşı uzatacağı ve Ukrayna'nın teslim olması anlamına gelse bile barışın bir an önce gelmesi gerektiği" görüşünü reddederek, "Ukrayna'nın Rus saldırganlığına karşı galip gelmesi gerektiğini ve ülkenin egemen bağımsızlığını koruyarak özgür dünyanın güvenliğini sağlamak için desteklenmesi gerektiğini" belirtti.

Hint-Pasifik bölgesindeki gelişmeler ve işbirliklerine de vurgu yapan Borrell, şunları ekledi:

"Çünkü Çin, 'sınırsız dostluk' adı altında Rusya'yı destekliyor. Kuzey Kore ise Rusya'nın en önemli hammadde tedarikçilerinden biri ve Hint Pasifik'te uluslararası hukuka, özellikle deniz hukukuna aykırı eylemler bölgenin istikrarını tehdit ediyor."

AB'nin Gazze'ye yönelik politikasını protesto eden yaklaşık 100 AB çalışanı, AB-İsrail ortaklık anlaşması ile üye ülkelerden yapılan silah satışlarının "insan haklarına saygı" şartına bağlanmasını talep etti.

Ateşkes çağrısı yapan göstericiler, tüm esirlerin serbest bırakılmasını ve insan hakları ihlallerinin kınanmasını istedi.

Protesto sonrasında göstericiler halay çekerek "Filistin'e özgürlük" sloganları attılar.

Gazze katliamında son durum

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik 279 gündür devam eden saldırılarının son 24 saatte 2 "katliam" gerçekleştirdiği ve bu saldırılarda 50 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 54 Filistinlinin ise yaralandığı bildirildi.

7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 38 bin 345'e, yaralananların sayısının ise 88 bin 295'e ulaştığı ifade edildi.

Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde sürdürülen İsrail ordusu bombardımanlarının büyük yıkıma neden olduğu vurgulandı.

Açıklamada ayrıca, halen enkaz altında ve yol kenarlarında cesetlerin bulunduğu ancak İsrail'in engellemeleri sebebiyle sağlık ekipleri ve sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı belirtildi.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >